Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnbarn mördade sin mormor med hammare – följ rättegången här

I dag genomfördes rättegången mot den 18-åriga man som misstänks för att ha slagit ihjäl sin mormor med en hammare i stadsdelen Sätra i Gävle. Åklagaren yrkade på rättspsykiatrisk vård för mannen som lider av en allvarlig psykisk störning.

Annons

Det var i april som en 18-årig man ringde in till SOS Alarm och meddelade att någon hade dödat hans mormor.

I själva verket var det mannen själv som slagit ihjäl kvinnan med hjälp av en hammare innan han lämnade sin mormor i en blodpöl och gick hem för att spela tv-spel.

Senare gick mannen på en promenad med en kompis varpå de ringde 18-åringens mormor som inte svarade. De gick då till huset och fann kvinnan och larmade SOS.

Till en början fanns inga misstankar om brott men efter en obduktion kom det fram att kvinnan blivit utsatt för brott och så småningom misstänktes den 18-åriga mannen som också erkände gärningen och en hammare med mannens och mormoderns DNA hittades under 18-åringens sängbord.

Under onsdagen inleddes rättegången där åklagare Birgitta Fernlund gick igenom händelseförloppet. Mormodern och 18-åringen ska ha haft en god relation men just den här dagen upplevde 18-åringen sin mormor som tjatig.

– Jag vet att det var jättetaskigt att mörda henne. Jag skulle inte ha gjort det, har mannen sagt i förhör.

Tidigare under dagen hade han hjälpt henne med olika sysslor innan han gick tillbaka för att slå ihjäl henne.

Till en början menade den misstänkta mannen att det var flera andra personer som också fanns med i planeringen av mordet.

Uppgifter han sedan har tagit tillbaka och som har motbevisats av utredningen.

– Det finns inget i utredningen som talar för att någon annan person är inblandad, sa åklagare Birgitta Fernlund under rättegången.

Både försvarsadvokat Ulf Andersson och åklagare Birgitta Fernlund yrkade på stängda dörrar, något som rätten inte godkände. Däremot tilläts den misstänkte 18-åringen att sitta i ett närliggande rum och därifrån följa rättegången.

Två vittnen samt rättsläkare hördes under dagen då även kvinnans skador gicks igenom. Totalt var det tio stycken skador på kvinnans huvud, något som också orsakade frakturer och blödningar.

Mannen har erkänt gärningen och motsatte sig inte de skadeståndskrav som riktades emot honom.

Enligt en rättspsykiatrisk undersökning lider mannen av en allvarlig psykisk störning, både vid brottstillfället och nu.

Därför menade åklagare Birgitta Fernlund på att mannen ska dömas till rättspsykiatrisk vård, något som även mannens försvarsadvokat yrkade på.

Dom i målet avkunnas den 29 juni.

LÄS OCKSÅ: Barnbarn åtalas för att ha slagit ihjäl sin mormor "Jag ver att det var jättetaskigt att mörda henne"

Mer läsning

Annons