Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen i fokus iintegrationsdebatt

/

På lördagen ordnade Gävle Invandrarförening en debatt om integration. Diskussionen kom mest att handla om papperslösa flyktingbarn i Somalia som väntar på att förenas med sina föräldrar i Sverige.

Annons

Från och med 2009 krävs det pass för inresa och tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

Svårare för papperslösa

– Med den nya lagförändringen har det blivit svårare för papperslösa flyktingbarn att komma till Sverige. I Gävle har vi flera familjer som väntar på att få hit sina barn. Det går ju emot Barnkonventionen och de mänskliga rättigheterna. Hur kunde det bli så här? undrar Jesus Sanchez, ordförande i Gävle Invandrarförening.

Debatten hölls i lokalen Kanalen på Öster. Riksdagsledamöterna Bodil Ceballos (MP), Maria Bjerkheden (M), Elin Lundgren (S), kommunalrådet Marita Engström (V) och advokaten Tryggve Emstedt var inbjudna för att svara på frågor.

”Kämpa för DNA-prov”

– Det land man kommer ifrån kanske inte har födelsebevis eller officiell registrering av nyfödda. Det är idiotiskt att barn inte kan få komma till Sverige och göra sin ansökan härifrån. De kanske bor i länder som saknar ambassader. Ni borde kämpa för DNA-prov som kan bevisa att barnen verkligen är deras egna och ge barnen utlänningspass, menade Tryggve Emstedt.

– I Europeiska människorättskommissionen finns det en paragraf som förbjuder familjesplittring.

Riksdagsledamoten Maria Bjerkheden tyckte också att regeringen behöver ta in fler invandrare på beslutsfattande positioner i samhället.

– Det är svårt att föreställa sig deras situation om man inte själv har upplevt den, säger Maria Bjerkheden.

Bodil Ceballos ansåg att Sverige behöver en humanare asylpolitik.

– Det borde vara möjligt att få göra sin prövning i Sverige, utan orimliga krav om pass och inkomst. Nu kan man bara få asyl av politiska skäl, det räcker inte ens med krig eftersom Migrationsverket menar att man kan flytta till en annan del av landet, där det är lugnare.

Mer läsning

Annons