Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnen talade – politikerna lyssnade

/
  • Under samma paraply i Norrsundet. Bodil Ceballos bjöd in Tomas Tobé under sitt paraply när de tillsammans med Hans Backman, Sven Bergström och  Margareta B Kjellin besökte Norrsundet.Foto: Ulrica Källström
  • Ombytta roller. Lina Axlund och Evelina Frisk från Norrsundets skola berättade om sitt drömsamhälle för riksdagsmännen

Länets riksdagspolitiker har ännu en gång besökt Norrsundet. Nu fick de sätta sig ner och höra på när barnen beskrev sitt drömsamhälle. Men att göra en godisfabrik av massafabriken – kan det vara så nyttigt det? undrade Sven Bergström, centerpartiet.

Annons

Det var 1 mars som länets riksdagspolitiker senast besökte Norrsundet, och på initiativ från vänsterpartiet var det nu dags igen.

Syftet med besöket var att få information om läget efter nedläggningsbeslutet. Politikerna ville också ta del av olika förslag inför framtiden, men även höra vad de som riksdagspolitiker kan bistå med i arbetet för Norrsundetborna.

Dagen började med att två elever från Norrsundets skola tog hand om politikerna. Evelina Frisk och Lina Axlund redovisade ett skolprojekt, Framtiden i Norrsundet, och åhörarna lyssnade när flickorna beskrev hotell, simhall, ridhus och som sagt, en godisfabrik.

Sedan var det rektorns tur, och Hans Stockselius berättade då om Hamrångeskolornas profilering mot hälsa och entreprenörskap, och att eleverna har tillgång till en egen arbetslivsmentor på högstadiet. Man har också sökt pengar för att utveckla en verksamhet riktad mot teknik och design. I dagsläget benämns projektet som Norr Tek.

Här tipsade Bodil Ceballos, miljöpartiet, om ett eventuellt ungdomsutbyte med skolor i Katalonien, där design är ledordet.

Därefter var det dags för en träff med Tommy Möller från Stora Ensos ledning. Eftermiddagen ägnades åt de olika facken som finns representerade inom fabriken, och slutligen mötte politikerna Etableringskontoret för en öppen diskussion med presentation av idéer och projekt.

Raimo Pärssinen uttryckte sin oro över att det fortfarande fanns 150 personer som ännu inte har något arbete eller åtgärd, och fabriksnedläggningen närmar sig snabbt. Bidragande faktorer kan vara hög ålder i kombination med dålig utbildning.

Ulla Andersson tyckte det var en självklarhet att åter besöka Norrsundet, att visa att politikerna bryr sig, och att de vill hålla sig informerade om utvecklingen.

De politiker som fanns med under dagen var Sven Bergström, centerpartiet, Bodil Ceballos, miljöpartiet, Margareta B Kjellin och Tomas Tobé, moderaterna, Hans Backman, folkpartiet, Ulla Andersson, vänsterpartiet, och Raimo Pärssinen, socialdemokraterna.

Mer läsning

Annons