Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnklinikens chef hoppar av

Chefen för barn- och ungdomssjukvården i Gävleborgs län, Janet Kling, hoppar av efter bara ett år på chefsposten.

– Jag har inte orken och energin att vara drivkraften i förändringarna som sker och är på gång, säger Janet Kling i ett pressmeddelande.

Annons

Hon medger att medarbetarnas ”frustration” har bidragit till beslutet.

För några veckor sedan skrev personalen på barn- och ungdomskliniken i Gävle ett debattinlägg i Arbetarbladet. De hävdade att kvalitén urholkas och att barnsjukvården är på väg att ”läggas i ruiner”.

– Vi behöver göra stora förändringar. Jag är övertygad om att vi har de ekonomiska resurserna men vi behöver tänka efter hur vi bäst ska använda dem, säger Janet Kling.

Hon tror att mycket kan samordnas med andra och att de som ansvarar för vården måste diskutera om man har råd att göra allt man gör i dag eller om man kanske ska köpa vård från andra län.

Modigt men tråkigt

Roger O Nilsson, divisionschef med ansvar för bland annat barnsjukvården, tycker att Janet Klings beslut är ”klokt och modigt” samtidigt som det är ”tråkigt”.

– Det är alltid en utmaning att få med sig medarbetarna och få dem att förstå och acceptera förändringarna, säger han.

Han tycker att det är synd personalen väljer att att skriva insändare i stället för att prata direkt med ledningen.

Enligt Roger O Nilsson saknas inte pengarna utan frågan är hur de kan användas ”på klokaste sättet”. Samtidigt medger han att barn- och ungdomssjukvården får mindre resurser nästa år.

Janet Kling hoppar av omedelbart och ersattes redan på måndagen av kvinnosjukvårdens verksamhetschef Ingegerd Lantz. Detta i väntan på att en ny ordinarie chef rekryteras.

Roger O Nilsson tror att det dröjer upp till ett halvår innan barn- och ungdomssjukvården får en ny ordinarie chef.

Mer läsning

Annons