Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnsjukvården skärs ned

/

Gävle sjukhus kan förlora sin specialiserade neonatalavdelning där för tidigt födda barn vårdas.
Sparkrav gör att den nu föreslås slås samman med den allmänna barnavdelningen.
– Kvaliteten på vården försämras när spetskompetensen försvinner, befarar barnmorskan Magdalena Selnes.

Annons

I dag har barnkliniken i Gävle två vårdavdelningar. En som är specialiserad på att ta hand om för tidigt födda barn och andra nyfödda som behöver vård. Och en allmän avdelning för alla andra barn upp till 17 år.

Men pengarna räcker inte till. Barn- och ungdomssjukvården i länet kostar 12–15 miljoner kronor mer än vad det finns pengar till och nu föreslås att vårdplatser läggs ned och att antalet anställda minskas.

För Gävles del innebär det att de båda avdelningarna, som i dag har 12 respektive 14 platser, slås samman till en med totalt 20 vårdplatser.

I samband med det räknar man med att ta bort åtta heltidstjänster – främst sjuksköterskor och undersköterskor.

Förutom att sex vårdplatser försvinner befarar personalen att sammanslagningen också kommer att leda till att kvaliteten på vården försämras. I dag är personalen specialiserad på att ta hand om exempelvis för tidigt födda, men nu kan de få vårda alla sorters patienter.

– Det är milsvid skillnad mellan att ta hand om ett för tidigt fött barn som väger 500–600 gram och en 17-åring som har blindtarmsinflammation, säger barnmorskan Magdalena Selnes som arbetar på neonatalavdelningen 107A.

Läkaren Fredrik Sewon är också mycket bekymrad. Liksom Magdalena Selnes tror han att neddragningen innebär risker för patienternas säkerhet.

– Vad jag förstår blir Gävle det enda sjukhuset i sin storlek som kommer att sakna egen nyföddhetsavdelning. Den är en nedrustning av vården som kommer att drabba barnen.

Han befarar också att Gävle inte kommer att klara av att ta hand om lika många för tidigt födda som idag.

– I dag tar vi hand om de flesta men om vården rustas ned måste fler åka till Uppsala och det innebär i så fall ökade kostnader, säger Fredrik Sewon.

Verksamhetschefen Urban Ericsson säger dock att man bör klara av neddragningen utan att vare sig vårdkvaliteten eller patientsäkerheten försämras.

– Det får vi inte tumma på. Vi ska nu ta fram risk- och konsekvensanalyser och se över hur vi kan arbete för att behålla kompetensen.

Enligt honom har Gävleborg totalt fler neonatalplatser än andra jämförbara landsting och att det därför finns utrymme att dra ned. Även i Hudiksvall kommer platser att försvinna.

Tanken är att vårdplatserna ska minskas redan 20 april.

Mer läsning

Annons