Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnskulderna skrivs inte av

Skriv av alla skulder som barn har till landstinget Gävleborg.

Det krävde på tisdagen oppositionen i landstinget. Men S, C och MP röstade ned förslaget.

– Då skulle vi bryta mot lagen, säger landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S).

Annons

Det är folkpartisten Charlotte Klötz som i en motion till landstingsfullmäktige föreslagit att Gävleborg ska göra som flera andra landsting redan gjort och skriva av de skulder som barn har till landstinget och alltid göra föräldrarna ansvariga för att betala barnens vårdavgifter.

Röstade nej

Och trots att den politiska ledningen i landstinget med landstingsrådet Ann-Margret Knapp (S) i spetsen ofta fördömt systemet som gör att barn kan bli skuldsatta röstade de i går nej till att skriva av skulderna.

– Vi är rörande överens i sakfrågan men inte om lösningen. Det är förskräckligt att barnen ska drabbas men vi måste följa lagen, säger Knapp (S).

Landstingsledningen anser man skulle bryta mot kommunallagens regel om att alla invånare i landstinget ska behandlas lika om man skulle skriva av skulderna för en grupp, barnen.

Förstod inte varför

Men det var en förklaring som inte gick hem hos de övriga partierna. De förstod inte varför inte landstinget Gävleborg skulle kunna göra det som så många andra landsting redan har gjort.

– Jag tycker att man gömmer sig bakom likabehandlingsprincipen. Det står faktiskt i lagen att man kan göra undantag om det finns särskilda skäl till det och jag tycker absolut att det finns särskilda skäl i det här fallet, säger Ann-Renée Forsström (V).

– Den lag som ni använder som tillhygge mot de här barnen har dessutom aldrig blivit prövad i en högre instans i den här frågan, konstaterade Charlotte Klötz (FP).

Men landstingsledningen stod på sig och trots att alla andra stödde en avskrivning röstades förslaget ned med 33 röster mot 42.

Annons