Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockare bör klä sig synligt

Det är inte farligt att gå ut och plocka svamp under älgjaktsveckan. Det anser Lars Plan, handläggare vid enheten för naturskydd och infrastruktur på Naturvårdsverket.

Annons

– Det inträffar förhållandevis få olyckor inom jakten, säger han.

Risken att dödas eller skadas av jakt är mindre än risken med åska. För nio år sedan dödades en bärplockare av en 80-årig älgjägare. Förra året dödades en skidåkare av en kula som gick igenom en älg. Inom jägarkollektivet sker det i Sverige någon dödsolycka årligen av vådaskott – oftast hagelskott (som inte används vid älgjakt).

De överlägset vanligaste jaktskadorna bland jägare är enligt Socialstyrelsen skärskador, vid fall eller slakt, samt hundbett.

Till svampplockare ger Lars Plan rådet att hålla utkik efter parkerade bilar och aktiviteter i skogen. Om det finns tecken på att jakt pågår kan man välja ett annat område. Han anser att både jägare och svampplockare bör visa hänsyn för varandra. Man bör inte heller klä sig i kamouflagekläder, utan i väl synliga kläder.

– Första älgjaktsveckan är intensivast, men skogen är tillräckligt stor för att alla som vill ska kunna vara där, bedömer Lars Plan.

Mer läsning

Annons