Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bästa fyran” ska få unga intresserade av simning

/
  • Pang!  Här går starten för simtävlingen Bästa fyran på Fjärran Höjderbadet i Gävle. Tre klasser ställde upp.
  • Jobbigt att crawla. Simsättet i Bästa fyran är valfritt och många provade på hur krävande det är att crawla en hel bassänglängd.
  • ”En bra grej”. Malin Åhrlin, simskolelärare, berättar att simkunnigheten är ganska låg bland låg- och mellanstadieelever.
  • vinnarna. Det segrande laget från klass 4B på Sofiedalsskolan. Från vänster Leo Brodin, Albin Näslund, Sandra Söderlund, Cecilia Sparr, Elias Ädel-Kranberg, Smilla Wigg, Sara Andersson och Sarah Wallin.
  • Albin Näslund fick äran att simma sista sträckan för klass 4B på Sofiedalsskolan. Tjejerna och killarna som simmat före honom hade gett honom ett rejält försprång som han kunde hålla ända in i mål.
  • Ove Engberg, simlärare och eldsjäl i Gävle Simsällskap.
  • Prispallen blev välfylld när alla lagens deltagare skulle försöka få plats på den. Segrade i Gävles kvaltävling till Bästa fyran gjorde klass 4B på Sofiedalsskolan.
  • En del valde bröstsim och några crawlade.
  • Sarah Wallin är en av många unga lovande simmare i Gävle Simsällskap. Inför Bästa fyran fick hon visa sina med- och mottävlare hur en start från startpallen går till.

När Cecilia Sparr vaknade på måndagsmorgonen var hon jättenervös. Men det behövde hon inte vara, för hennes klass, 4B på Sofiedalsskolan, vann kvalet i simtävlingen Bästa fyran.

– Jätteroligt, tycker hon.

Annons

Bästa fyran är en satsning som Svenska Simförbundet gör tillsammans med ett frukostflingsföretag för att få fler barn intresserade av simning. Det är en mixad lagkapp med både tjejer och killar från samma klass. Varje lag har åtta deltagare och var och en i laget ska simma 25 meter med valfritt simsätt.

– Oftast är det tjejerna som simmar snabbare än killarna. Därför brukar det vara svårt att få killar att ställa upp, säger Ove Engberg från Gävle Simsällskap som anordnar kvaltävlingen på Fjärran Höjderbadet i Gävle.

Han hade hoppats att sex klasser skulle komma, men det var bara tre som dök upp, klass 4A och 4B från Sofiedalsskolan och klass 4B från Vikingaskolan.

Final i Hofors

Albin Näslund var den som fick äran att simma sista sträckan i Sofiedalsskolans klass 4B som vann. Han tyckte att det var lite stressigt, men var tacksam för att klasskompisarna hade gett honom ett försprång.

– Det kändes väl rätt så skönt kanske, sade Cecilia Sparr, en av dem som grundlade segern, till honom efteråt.

Själv tyckte hon att det var väldigt roligt att tävla i Bästa fyran.

– Men jag var nervös på morgonen. Jag tänkte att det skulle gå åt helvete, säger hon.

Men det gjorde det inte. Nu får hon och hennes klasskompisar simma Gästriklandsfinalen, som är i Hofors 23 mars. Då har de chansen att vinna 3 500 kronor till klasskassan.

Mer läsning

Annons