Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batterifabrik laddar för 150 nya jobb

/
  • ska bli större. Den lilla produktionsanläggning som Nilar i går invigde för sin batteritillverkning är fram till 2013 tänkt att expandera till 150 anställda.
  • Nilars styrelseordförande Anders Barsk, Gävles kommunalråd Carina Blank och Nilars vd och grundare Lars Fredriksson, klippte bandet som innebär att batterifabriken på Norrlandet i Gävle är invigd.
  • Johan Lundberg, platschef för Nilar i Gävle, är en av många anställda som är rekryterade från Ericssons nedlagda fabrik.
  • En ny version av  Nilars huvudprodukt, ett nickelmetallhydridbatteri som kan användas i tunga fordon, i smarta elnät, och för basstationer i telekomindustrin ska börja tillverkas i Gävle och avtäcktes på tisdagens invigning.

150 anställda 2013. Det räknar företaget Nilar, som på tisdagen invigde sin nya batterifabrik i Gävle, med.

Annons

– Men det krävs mycket hårt jobb och sedan krävs att kunderna handlar, säger företagets vd och grundare Lars Fredriksson.

De gigantiska lokalerna på Norrlandet utanför Gävle som från början var tänkta att bli en japansk småhusfabrik har blivit centrum för avancerad forskning om batterier. Forskare från bland annat Uppsala har hjälpt företaget Nilar att utveckla ett nickelmetallhydridbatteri som kan användas i bland annat lastbilar och för energilagring i elnät. Nilar har flyttat sin pilotproduktionsanläggning från USA till Gävle och till årsskiftet väntas de första Gävletillverkade batterierna lämna fabriken.

Stor invigning

På tisdagen var det stor invigning och Gävles kommunalråd Carina Blank fick äran att klippa det obligatoriska bandet.

– Det känns fantastiskt spännande och lärorikt att få vara med om en uppstarts- och utvecklingsprocess på det här sättet, säger Johan Lundberg som blir platschef på Gävlefabriken.

Han jobbade i över 14 år på Ericsson i Gävle och har den bakgrunden gemensam med alla utom två av Nilars hittills 13 Gävleanställda.

Nära huvudkontoret

Enligt Sandvikenfödde Lars Fredriksson valdes Gävle eftersom det ligger nära företagets huvudkontor i Täby, men också för att arbetskraft med rätt kompetens finns på orten. Råvarorna, bland annat nickel och kobolt, finns i Europa. Grunderna till den teknik man ska använda började han själv lägga i Denver, Colorado för omkring tio år sedan.

– Men vi har sedan dag ett pratat om att vi ville flytta produktionen till Sverige. Sverige har mycket kompetens på området, men det finns inga fabriker, säger han.

MIljoninvesteringar i vår

Men nu finns det snart en. Nilar behöver fortfarande utveckla sin produkt något, men under våren räknar man med att investera 25 miljoner kronor i en större produktionsanläggning. Till nästa sommar räknar man med att en serietillverkning av batterier kan vara igång. Då kan det tillverkas cirka 600 batterier om dagen i Gävle. År 2013 räknar fabriken med att ha 150 anställda, men den kan också växa sig större än så.

Potentiella kunder

Vid tisdagens invigning fanns flera potentiella kunder, som Scania, ABB, Ericsson och Vattenfall med. Inga storkontrakt är skrivna än.

– Flera kunder ha följt oss lojalt i flera år och ser fram emot en seriell produktion, säger Nilars marknadschef Marcus Wigren.

Hemligheter med Sandvik

I veckan blev det klart att Energimyndigheten bidrar med 3,6 miljoner kronor till Nilar för ”utveckling av ett batteri för tunga fordon”. Nilar har även ett än så länge hemligt utvecklingsprojekt tillsammans med Sandvik.

Mer läsning

Annons