Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre bemannat på kommunens boenden

De särskilda boenden för äldre som kommunen driver i egen regi är i allmänhet mer välbemannade än Björkegrenska gården.
Det gäller framförallt specialenheterna på Fleminggatan.
– Vi har en högre personalstyrka där. Men det innebär inte att det alltid finns någon nära brukarna på natten, säger Anette Falk, chef för kommunens särskilda boenden.

Annons

Samtliga boenden på Fleminggatan är specialenheter inriktade på de svåraste typerna av demens. Sju anställda är i tjänst varje natt för att bevaka 55 brukare.

Dagtid handlar det om fyra per avdelning.

Fleminggatans boende har rankats högt i Socialstyrelsens "Äldreguiden". Kvaliteten har mätts i bland annat personaltäthet, utbildningsnivå hos personalen och möjligheter att välja mellan olika maträtter. En av enheterna, Fleminggatan 17, fick 4,5 i snittbetyg på en femgradig skala och hamnade i topp i kommunen.

Björkegrenska Gården hamnar på jumboplats med betyget 2,9. En förklaring till skillnaden är att Fleminggatan har mer resurser just på grund av att patienterna är mycket sjuka i sin demens.

Men även kommunens övriga särskilda boenden, där det också finns demenssjuka, har högre betyg än Björkegrenska. Det finns också vanligtvis mer personal. Björkegrenska har tre anställda på 60 brukare.

– Jämför jag med ett av kommunens boenden med 60 platser har vi fyra i tjänst på natten. Men personaltätheten beror också lite på hur boendena är byggda, om det är långt mellan husen, säger Anette Falk.

– Vi försäkrar oss om att det är tillräcklig bemanningen för att klara av uppgiften. Det är svårt att säga en särskild siffra, behovet av vårdinsatser kan variera, säger Vivianne Sundqvist (S), ordförande i omvårdnadsnämnden.

Enligt henne gör nämnden också uppföljningar i form av 12-14 egna granskningar om året av boenden både inom och utom kommunens regi.

Vivianne Sundqvist säger att hon hittills inte haft någon anledning att ifrågasätta just Björkegrenska gården.

– När någon flyttar till oss gör vi alltid en fallriskbedömning. Om någon ramlar mycket kan det bli aktuellt med en läkarundersökning och att se över medicinerna. Vi gör fallriskronder på alla boenden och ser över risker i miljön, till exempel möblering, säger Anette Falk.

Precis som flera andra Arbetarbladet talat med betonar hon vikten av en fungerande kommunikation mellan anhöriga och ledningen för boendet.

– De anhöriga kan berätta om hur vanorna sett ut hemma. Om brukaren varit uppe på natten kan vi sätta in lite mer tillsyn. Men det går aldrig att punktmarkera en människa 24 timmar om dygnet, säger hon.

 

 

Mer läsning

Annons