Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beckman vannstriden – slipper böter

Näringslivschefen Lars Beckman frias från brottsmisstankar efter att ha kört med för tung husvagn.


Gävle tingsrätt anser inte att han kan hållas ansvarig för att husvagnen sugit åt sig fukt och därmed blivit för tung.

Annons

Det var i slutet av sommaren som Svenskt Näringslivs regionchef Lars Beckman åkte fast i en poliskontroll. Det visade sig då att hans husvagn som maximalt får väga 1 650 kilo vägde hela 1 820 kilo.

Detta trots att den enligt honom var tom med undantag av lite kläder, mat och trädgårdsmöbler i lättmetall.

Han vägrade därför att acceptera böterna och valde i stället att ta strid och gå till rättegång.

Han menar att husvagnen uppenbarligen har varit felregistrerad och att den vikt som står i registreringsbeviset inte kan stämma om husvagnen även med mycket lite last är för tung.

Han anser också att det är orimligt att han som konsument ska behöva ifrågasätta myndigheternas uppgifter om vikt och kontrollväga en nyinköpt vagn.

Och nu har han fått rätt. Gävle tingrätt friar honom från misstankar om brott mot trafikförordningen.

– Jag tycker att tingsrätten har gjort en rimlig bedömning om att husvagnen hade övervikt men att den inte var överlastad, säger Lars Beckman.

Lars Beckmans egna uppgifter om att han bara hade med sig packning för en övernattning och vittnesmål från den polisman som gjorde kontrollvägningen gör att tingsrätten anser det styrkt att husvagnen inte hade för mycket last ombord.

Den troligaste orsaken till att den var för tung är i stället att den sugit åt sig fukt. Morgan Isaksson från Bilprovningen vittnade under rättegången om att husvagnar suger åt sig fukt och ofta ökar 50–80, i vissa fall så mycket som 200 kilo i vikt.

Rätten konstaterar också att det inte är rimligt att husvagnens ägare regelmässigt ska behöva kontrollväga sin vagn. För att man ska behöva göra det måste man ha något skäl att misstänka att uppgifterna i registreringsbeviset inte stämmer.

Ett sådant skäl skulle kunna vara att man känner till att husvagnar kan suga åt sig fukt och bli tyngre.

Tingsrätten gör bedömningen att detta inte är något som är allmänt känt. Slutsatsen blir att Lars Beckman varken känt till eller borde ha känt till att husvagnen var för tung för att få köras. Han kan därför inte fällas för brott.

Lars Beckman är nöjd med domen men hoppas också att man på riksplanet ska ta itu med grundproblemet att husvagnar kan bli för tunga genom att suga åt sig fukt och att det måste finns marginal för det i de vikter som registreras.

Mer läsning

Annons