Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bedrövligt – men inte oväntat

/
  • Christer Eriksson, vd och ägare till Eriksson Bilteam i Gävle, vet i dagsläget inte vad nedläggningen av Saab betyder för företaget. Foto: David Holmqvist

Hos de lokala återförsäljarna av bilmärket i Gävle och Sandviken var stämningen dämpad efter beskedet från General Motors.

– Det är bedrövligt sorgligt, säger Lars Anetorn, vd på Anetorn Bil i Sandviken som sålt Saab i 17 år.

Annons

Helt oförberedda var man ändå inte på fredagseftermiddagens dramatiska besked, även om Lars Anetorn säger att han in i det längsta hoppats på att General Motors (GM) skulle hitta en köpare till Saab.

– Men ju längre tiden gått, desto svårare har det förstås blivit att få till.

Har sålt olevererade bilar

De onda aningarna började komma när Saab-affären mellan Koenigsegg och GM sprack.

– Sedan dess har väl nedläggningen kanske hängt i luften. Men även om jag befarat det värsta, har jag ju samtidigt försökt att hoppas. Att det nu verkligen blir så här är bedrövligt säger han.

Vad Saabs nedläggning betyder för Anetorn Bil, som även säljer Opel, vet Lars Anetorn i dagsläget inte.

– Jag har ingen aning om hur det påverkar oss. Försäljningen av Saab har nästan helt legat nere för oss under året, så man kan egentligen inte säga att vi tappar något.

Dock har företaget, som har sju anställda, sålt en del Saabar som ännu inte levererats till kunderna, och hur det blir med de bilarna är ännu oklart.

– Det borde vara så att alla beställda bilar ändå tillverkas, men jag vet faktiskt inte, säger Lars Anetorn.

Han själv känner starkt för Saab, som är ett märke som sålts länge av företaget.

– Det är dessutom en bil som många människor har en känslomässig koppling till. Det är en del av den svenska folksjälen. Alla har väl någon gång suttit i en Saab.

Lars Anetorns tankar gick också till de drabbade på fabriken i Trollhättan.

– Man kan bara tänka sig hur de anställda där mår. Det måste vara riktigt tufft.

Ingen information från GM

Även på Eriksson Bilteam i Gävle var känslorna dämpade. Här följde personalen rapporteringen i nyhetssändningarna och via nätet. Någon information från GM hade man inte hunnit få.

I artiklar i Arbetarbladet tidigare i år har vd:n och ägaren Christer Eriksson uttryckt sig försiktigt optimistiskt om Saabs möjligheter att få finnas kvar.

I går lät han via sina anställda meddela att han inte hade några kommentarer att ge om nedläggningen, eftersom han inte hade hunnit sätta sig in i vad den innebar för Eriksson Bilteam.

Eriksson Bilteam har i dagsläget 35 anställda, förutom Saab är man återförsäljare även för Opel och Citroën.

Annons