Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Behåll välfärden med höjd skatt”

/
  • besökte Gävle. För att behålla dagens välfärd i framtiden – med minskande arbetskraft, men växande äldre befolkning – krävs antingen en mycket stor arbetskraftsinvandring eller höjda skatter. Det menar förre finansministern Kjell-Olof Feldt som i går besökte Gävle och uppmanade Socialdemokraterna att lyfta fram problemet.

Dagens skatteuttag räcker inte till om vi ska ha en välfärd som motsvarar människors krav och behov i framtiden.
Det menar tidigare finansministern Kjell-Olof Feldt.
– Socialdemokraterna, ni som inte vet vad ni ska göra efter valet, tänk om ni kunde lyfta det här problemet, uppmanade han när han i går gästade Gävle.

Annons

Det var hög medelålder i ett fullsatt Kafé Edbom när ABF och PRO-akademin i går hade bjudit Kjell-Olof Feldt till stadsbiblioteket för att prata om framtidens välfärd – och om vi har råd med den.

– Vi borde faktiskt börja bekymra oss lite grann om det, inledde den socialdemokratiska före detta finansministern och pekade på att vi faktiskt vet två saker om framtiden.

Arbetskraften, antalet personer mellan 20 och 65 år, kommer att minska de närmaste tio åren, medan antalet äldre ökar och med dem även omsorgsbehovet.

Allt färre ska alltså försörja allt fler.

Importera arbetsföra

– En räddning skulle kunna vara att importera många unga, välutbildade arbetsföra människor. Men om det går är ovisst, sa Kjell-Olof Feldt.

Han påpekade att kraven på välfärden ständigt har ökat, så att den trots effektivisering, tekniska och medicinska framsteg, kostar mer per individ än någonsin.

– För att vi kräver den kvaliteten. Och vi kommer att fortsätta att göra det.

I sin välfärdsberedning drog Sveriges kommuner och landsting (SKL) slutsatsen att det om tio år kommer att bli ett gap på cirka 200 miljoner kronor mellan vad välfärden kostar och hur mycket staten får in i intäkter.

– Det tyckte Anders Borg lät som nonsens och svarade att bara vi arbetar mer och drar in mer skattepengar så fungerar det, sa Kjell-Olof Feldt.

– Men om sysselsättningsökningen ska fungera måste den dock ske inom privata sektorn, annars blir det inget nettotillskott till staten. Och det slutade den göra på 60-talet.

Frågan är också, menade han, om folk faktiskt vill arbeta mer.

– Grundproblemet är alltså att dagens skatteuttag inte räcker. Mot bakgrund av det kändes det lite märkligt när partierna i valrörelsens slutspurt tävlade att sänka skatten så mycket som möjligt för sådana som mig, sa den 79-åriga Feldt.

Som schweizerost

Kjell-Olof Feldt förde fram att han tycker avstegen från den historiska skattereformen -91, som han själv var främste arkitekten bakom, då en enhetlig moms på 25 infördes, har varit olyckliga.

– I dag har vi ett momssystem som ser ut som en schweizerost och många miljarder som går förlorade för staten.

Han ställde också frågan om man inte kunde göra på samma sätt med sjukförsäkringen som med pensionsförsäkringen.

– En allmän obligatorisk försäkring som finansierar sig själv. Med den skillnaden att avgifterna måste vara tillräckligt höga från början, inte som med pensionsförsäkringen. Visst, det blir en ny skatt, men alla kommer att veta var den går till.

Parlamentarisk utredning

Som avslutningen efterlyste Kjell-Olof Feldt två parlamentariska utredningar. En om social-, sjuk- och föräldraförsäkringen samt a-kassan och en om vad som hände med skatteuppgörelsen -91.

– Det är dags för de politiska partierna att lägga korten på bordet och erkänna problemet. Socialdemokraterna, ta tag i det här nu, uppmanade han.

Mer läsning

Annons