Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bensinpriset bromsar försäljningen av nya båtar

Försäljningen av nya båtar har minskat drastiskt i år jämfört med förra årets toppförsäljning.
– Stigande räntor och dyrare bränslepriser är troliga orsaker till återgången, säger Mats Eriksson, VD på Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Annons

Sweboat är båtbranschens riksförbund och organiserar leverantörer, tillverkare och detaljister. Enligt deras siffror var 2007 ett toppår för försäljning av motor- och segelbåtar.

Bensinpriset påverkar

Omkring 25 000 båtar såldes, men i år pekar Sweboats prognoser på runt 20 000 båtar, vilket är lika mycket som under 2005 och 2006.

Det är främst försäljningen av mellanstora båtar på runt 6–7 meter som minskat medan de riktigt stora och de mindre båtarna fort sätter sälja.

Stor investering

Bensinpriset och en svängande konjuktur påverkar försäljningssiffrorna tror Sweboat, men det får inte båtägarna att stanna vid bryggan.

– Har man en båt så åker man gärna i den, då har man ju redan gjort en stor investering, säger Annika Lindqvist på Sweboat.

– Men det skulle vara förvånande om bensinpriset inte alls påverkar hur båtägarna använder sina båtar. Vi har dock inga uppgifter på hur det ser ut nu.

Mer läsning

Annons