Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beredskap för 50-procentig frånvaro

/
  • Förhoppningsfull. ”Det pågår ett intensivt arbete med att planera hur man ska hantera en situation med  50-procentig frånvaro. Jag känner mig trygg i förvissningen om hur kommunerna tagit sig an det här. Men ingen vet hur det kommer att slå”, säger Åke Lindahl, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Gävleborg.

Kommuner, landsting, offentliga verksamheter och företag uppmanas ha beredskap för 50-procentig frånvaro när influensan når Sverige på allvar.

Annons

– Alla verksamheter i samhället måste se över sin organisation och ta reda på vad det innebär om många blir sjuka samtidigt, säger Åke Lindahl, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Gävleborg.

Enligt planeringen ska offentliga verksamheter stå rustade för att klara 15 procents frånvaro i sex veckor och 50 procents frånvaro i två veckor när influensan kulminerar.

– Samhällsviktiga verksamheter som; sjukvård, omsorg för barn och äldre, renhållning, polis, räddningstjänst och elförsörjning ska ha ett krisberedskapsperspektiv, säger Åke Lindahl, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Gävleborg.

Länsstyrelsen som har en samordningsroll har haft flera möten med länets kommuner och landsting för att diskutera planering och beredskap inför influensan, tidigare kallad svininfluensan.

– Vi har regelbundna möten med kommunerna och tar in underlag för att försöka få en bild av hur beredskapen ser ut och vilket eventuellt stöd som de kan behöva. Vi kan förmedla kontakter och ta fram informationsunderlag om det behövs.

– Det pågår ett intensivt arbete med att planera hur man ska hantera en situation med 50-procentig frånvaro. Jag känner mig trygg i förvissningen om hur kommunerna tagit sig an det här. Men ingen vet hur det kommer att slå. Allt bygger på att den som har ansvaret för verksamheten också planerar för kriser, varav pandemi är en.

I september beräknas vaccineringarna komma i gång i Gävleborg. Men det kan vara i senaste laget.

– Risken finns, nu när skolorna startar och människor återgår till arbete, att vi får en snabbare spridning i Sverige. Har man bevisad influensa behöver man inte vaccinera sig. Vi får hoppas på, om influensan startar före vaccineringen, att vi åtminstone kan mildra spridningen och att vi hinner före toppen, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare inom landstinget Gävleborg.

Mer läsning

Annons