Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berith rutinerad utställare

/
  • För sjätte gången. Berith Holmström börjar bli en van utställare på slöjdmässan. Men hon hinner inte med några andra mässor under året. Uppdragen åt bland annat Växbo lin och Gysinge hantverk tar upp nästan alla tid.
  • Stickade halsband. Berith Holmströms halsband föddes sedan hon gjort ett armband alltför krokigt. Mycket av inspirationen kommer annats från alla färger på garnerna.
  • Minsting. På slöjdmässan kan också bland mycket annat världens minsta Nipperask skådas, med en kroppsdiameter på 2,85 millimeter.
  • Gör nipperaskar. Gerhart Spaarmann från Kvissleby har enligt Guiness rekordbok gjort världens minsta Nipperask.

Hantverkaren Berith Holmström vaknade mitt i natten med en idé och så vips blev ett krokigt armband till ett halsband.

Hon är en av utställarna under helgens slöjdmässa i den stora gasklockan.

– Jag hade turen att bli uppsagd, nu kan jag ägna mig fullt ut åt stickning, säger Berith Holmström.

Annons

Hela helgen samlas julpynt, smycken, textilier och mycket annat i Gävles största gasklocka. Det är den 28:e slöjdmässan som flyttat in. En av de 45 utställarna är Gävlebon Berith Holmström, hon deltar för sjätte gången med sina egendesignade kläder och accessoarer. När hon för tio år sedan blev uppsagd från sitt kontorsjobb på Socialdemokraternas kommundistrikt öppnades möjligheten att leva på hantverket.

– Om jag inte blivit uppsagd hade jag aldrig vågat satsa på det här. Det har gått bättre och bättre, säger Berith Holmström, som nu jobbar heltid med stickningen.

Delar av arbetet gör hon med en maskin, men sammanfogningen av de olika delarna görs för hand. Varje alster har arbetats fram genom en rad prover, även om de ibland kommer till via genvägar.

– Ett armband blev fel, det svängdes. Mitt i natten vaknade jag med idén att göra det till ett halsband, säger Berith Holmström.

Mer läsning

Annons