Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berndt ställde upp som försökskanin

/
  • FORSKNINGSOBJEKT. Berndt Nilssons överkäke skulle förstärkas innan det kunde bli tal om att skruva in nya tänder. I samband med det ställde han upp som försöksperson för en ny metod. Nu rekommenderar han andra patienter att ställa upp för forskning.

Utan patienter blir det ingen forskning.

Berndt Nilsson skulle byta ut sin protes i överkäken mot fastskruvade tänder.

Annons

– Då frågade de om jag kunde tänka mig att delta i forskningen. ”Kan jag väl” sa jag, berättar Berndt, 75, från Gävle.
Det är tack vare Berndt och tio andra patienter som doktoranden Christer Lindgren har kunnat dra slutsatser i sin forskning.
– Jag hade protes i överkäken sedan många år och ville bli av med den. Jag skulle operera in titanskruvar och implantat. Men jag hade för klen överkäke, berättar Berndt.

Käkkirurgerna kunde bygga upp nytt käkben med hjälp av benersättningsmaterialet Boneceramic som Christer Lindgren forskat på.

Berndt hjälpte i sin tur tandläkarna genom att bidra till ny kunskap.
– De frågade om jag ville ingå i en studie där man skulle jämföra hur hållbart ett käkben som byggts upp med konstgjort material är, jämfört med material från kalvben.
– Så de plockade ur en bit av tandbenet, gjorde ett hål och lade in blandningarna i bihålan i överkäken, konstgjort material i halva och kalvbensmaterial i den andra halvan. Sen skulle det där växa till sig under några månader. Under tiden fick jag provisoriska tänder.

Så småningom kunde nya tänder sättas fast. Efter det har Berndt varit på återbesök i tvåårsintervaller. Man har kontrollerat käkbenets hållfasthet runt titanskruvarna på de båda käksidorna.
– De fungerar lika bra, säger Berndt. Tänderna sitter stenhårt, jag kan käka vad som helst utan problem.

Om några år ska han tillbaka på en ”slutbesiktning”. Då har Berndt gjort sitt i forskningens tjänst – för den här gången.
Skulle du rekommendera andra att ställa upp som försökspersoner för sjukhuset?
– Ja, absolut. Alla i teamet var så otroligt trevliga. Jag hoppas också att det gick lika bra för alla i studien som för mig.

Mer läsning

Annons