Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bertils sista dag efter 47 år på samma jobb

/
  • Sista dagen. Bertil Andersson arbetade sin sista dag på onsdagen. Då hade han arbetat 47 år på samma arbetsplats.
  • Avtackning. Bertil Andersson avtackas av Prefabs vd Owe Henriksson.

Varje vardag i 47 år har Bertil Andersson gått till jobbet på Prefab på Brynäs. Men nu är det slut.
– Någon gång måste väl även den här dagen komma, då man går hem, säger Bertil.

Annons

Bertil Andersson var 17 år när han började jobba på VVS-fabriken Prefab på Brynäs i Gävle. Där stannade han kvar. I 47 år. På onsdagen jobbade han sin allra sista dag, med ålderns rätt. Vad han ska göra nu vet han inte riktigt.

– Jag har inte planerat något. Jag tar dagen som den kommer.

Började som 15-åring

Bertil började jobba redan som 15-åring, då bland annat som springpojke och utdelare på Arbetarbladet. Som 17-åring värvades han till Prefab. Här har han tillverkat plastdetaljer till våtrum. Arbetsuppgifterna har inte ändrats särskilt mycket under åren, tycker han.

Bertil berättar att det brunnit på fabriken två gånger under hans tid på företaget. Den första branden på fabriken inträffade i mitten av 1980-talet. Den andra branden inträffade 1997, och då var det nära att hela fabriken exploderade. Bertil minns händelsen tydligt.

Anlags brand

– Det var en söndagskväll. Jag hade gått och lagt mig då telefonen ringde och jag fick veta att fabriken brann. Jag gick hit och tittade. Branden började samtidigt på tre olika ställen, så den måste ha varit anlagd. På måndag morgon gick jag hit igen, men då var det fullt av vakter här. ”Egentligen var det meningen att jag skulle jobba. Men jag tror inte att det blir något av med det”, sa jag till vakterna. På tisdagen jobbade jag som vanligt igen.

Fick en whisky

På onsdagen avtackades Bertil med blommor och tal. Arbetskamraterna hade samlat ihop till en avskedsgåva, en whisky som hade mognat riktigt länge, ända sedan 1998.

Länge är dock ett vidsträckt begrepp. Då whiskyn lades i fat hade Bertil redan hunnit arbetat på Prefab i 35 år.

Mer läsning

Annons