Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Besk medicin för vården i Gävleborg: 80 miljoner måste sparas

/
  • Regionrådet Hannah-Karin Linck (C) konstaterar att vården redan är så slimmad och att det är svårt att hitta stora besparingar.
  • Att läkemedelskostnaderna ökat är en förklaring till att sjukvården måste spara. Medicinen mot det blir att byta ut dyra läkemedel mot billiga.

80 miljoner kronor ska sparas på sjukvården i Gävleborg.
Utbud och öppettider ska ses över, bemanningen dras ned och dyra läkemedel bytas ut mot billigare.
– Det är jättemycket pengar så det är en utmaning, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Annons

Region Gävleborg har de senaste åren haft relativt god ekonomi. Medan andra landsting och regioner tampats med stora tuffa sparpaket har Gävleborg gått med vinst.

Men nu ser det kärvare ut.

Kostnaderna – för bland annat läkemedel och löner – stiger snabbare än inkomsterna och om man inte gör något väntar stora underskott.

Därför måste man dra åt svångremmen. För sjukvårdens del handlar det om att man måste minska kostnaderna med ungefär 80 miljoner kronor till nästa år.

Läs mer: Vården är för dyr – nu måste regionen spara

Största besparingarna måste göras inom Division Operation där underskotten är som störst. Bland annat för att man under sommaren och hösten har fått skicka fler patienter till Uppsala för vård vilket gjort att kostnaderna skjutit i höjden.

– Vi vet inte riktigt vad det beror på och om det är tillfälligheter eller en tendens som kommer att hålla i sig, säger Kjell Norman.

Men för att komma tillrätta med de ökade kostnaderna har nu ett sparpaket tagits fram.

I det ingår bland annat att tjänster ska dras in och schemaläggning och arbetstider ses över – bland annat vill man på nätterna införa jour för ambulanspersonal. Kostnaderna för läkemedel ska sänkas och även personalförmåner som fikabröd och fruktkorgar granskas.

– Just det handlar inte om så mycket pengar utan mer om att det skiljer väldigt mycket mellan olika enheter och att vi vill att det ska vara lika, säger Kjell Norman.

Läs mer: Jour i stället för arbetstid på ambulansen

80 miljoner kronor kanske inte låter så mycket sett till att sjukvårdens totala budget är på omkring 6 miljarder. Men Kjell Norman konstaterar att det ändå är väldigt mycket pengar och att det är svårt att hitta besparingar.

– Matematiskt är det lätt. Drar vi in en halv eller en hel tjänst på varje enhet så är vi hemma, men i praktiken är det mycket svårare, säger Kjell Norman.

– Sjukvården är redan så slimmad att det är svårt att hitta några stora besparingar, i stället måste vi jobba med många små saker, säga regionrådet Hannah-Karin Linck (C).

Hur mycket kommer patienterna och personalen att märka av neddragningarna?

– Patienterna ska förhoppningsvis påverkas så lite som möjligt. Om vi till exempel ser över våra inköp kan vi pressa kostnaderna utan att det över huvudtaget märks. Men jobbar man på en enhet där tjänster inte återbesätts eller på ambulansen så kan det märkas, säger Kjell Norman.

Läs mer: "Tar ni mer av min fritid känner jag mig kränkt!"

Det sparpaket som nu tagits fram har godkänts av politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden. Men det räcker riktigt ända fram. För att nå 80 miljoner kronor måste man göra mer.

– Jag tror att vi behöver se över så vi får smartare vårdprocesser och se över personalförsörjningen så at vi kan minska på inhyrd personal, säger Hannah-Karin Linck (C).

Mer läsning

Annons