Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevakningen hjälper inte

/
  • Den här synen mötte motionärer i Hemlingby på lördagen. Ännu en brand som misstänks vara anlagd. Den här gången var det bland annat en container med utrustning till en äventyrsbana som förstördes.

Trots förstärkt bevakning fortsätter bränderna i Hemlingby. Ett vindskydd och en container med utrustning totalförstördes natten till lördag.

Annons

Notan för skadorna är nu uppe i 100 000 kronor.

– Det här känns inte längre som något busstreck. Det är något annat, säger friluftschefen Johan Öholm (bilden) bekymrat.

Under våren har det kommit in klagomål om ungdomar som festar och förstör i friluftsområdet i Hemlingby. Men de senaste två helgerna har problemen eskalerat – förra helgen brändes tre vindskydd ned och natten till lördag var det dags igen.

Vid sextiden på morgonen kom larmet in till räddningstjänsten: Ett stort vindskydd och en container intill Teambanan – en äventyrsbana med samarbetsövningar – hade satts i brand.

Totalförstört

Vindskyddet totalförstördes, i går återstod bara stengrunden och själva grilldelen i metall, och containern där bord, stolar och annan utrustning till äventyrsbanan förvarades blev helt utbränd. Dessutom ser man hur elden varit på väg att ta fäste även i intilliggande tallar.

– Det är oerhört ledsamt, nu måste det bli en ände på det här, säger Johan Öholm som är chef för kommunens friluftslivsavdelning.

Han har svårt att tro att det är vanliga festande ungdomar som har varit i farten.

– Det här är något annat, här har man haft ett så tydligt uppsåt att bränna och lagt ned jobb på det. Det är ju inte helt lätt att tända på när det regnar och är blött ut, konstaterar Johan Öholm.

En tredjedel av budgeten

Värdet på det förstörda är nu uppe i hela 100 000 kronor. Stora summor för friluftsområdet.

– Det är en tredjedel av hela vår budget för drift och underhåll. Jag begriper inte hur man kan göra så här. Man förstör för barn och andra och det är skattebetalarnas pengar som brinner upp.

Extra frustrerande är att bränderna fortsätter trots att kommunen förstärkt bevakningen – flera gånger varje natt patrullerar vaktbolag i området.

– Problemet är att det är ett så stort område. Det är svårt att ha koll på allt, säger Johan Öholm.

Nu står hoppet till att polisen ska kunna hitta de som förstört. I väntan på det överväger kommunen att förstärka bevakningen ytterligare. Man undersöker också om man kan flamskyddsbehandla vindskydden.

Mer läsning

Annons