Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevisprovokation i rättslig gråzon

Det kan ifrågasättas om bevisprovokationen i Holland var laglig. Det framgår av chefs-JO Mats Melins kommentar till JO-anmälan mot operationen. Å andra sidan pekar han också på att det
i stort sett är oreglerat vad poliser får göra under hemliga operationer.

Annons

Att JO har valt att göra en granskning av bevisprovokationen ses av de CH-misstänktas försvarare som ett stort framsteg.

Vissa formuleringar i JO:s svar på advokat Gunnar Falks anmälan kommer att användas under den pågående rättegången i Sundsvall för att få provokationen underkänd.

JO skriver att den fingerade anställningsintervjun i realiteten kan ha varit ett förhör. Och att det i så fall kan ifrågasättas om den varit förenlig med gällande rätt.

Oreglerat

Gunnar Falk drar paralleller med ett av hans tidigare fall, stölden av en Rembrandttavla på Nationalmuseum. En polisprovokation som ansågs otillbörlig ledde i det målet till en friande dom.

Men JO konstaterar också att lagstiftningen är på väg att tillåta att polisen allt mer använder infiltration, informatörer och provokativa åtgärder. Vad en polis får, eller inte får göra, i samband med sådana operationer är ännu i stort sett oreglerade.

JO:s granskning blir inte klar innan hovrättens dom har fallit.

Mer läsning

Annons