Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bevisprovokationen satte rättssäkerheten ur spel

Med fullt stöd av Rikskriminalpolisen gick dåvarande åklagaren Mikael Hammarstrand så långt i ambitionen att lösa CH-branden att svensk rättssäkerhet avsiktligt sattes ur spel. Det konstaterar JO i sin ovanligt hårda kritik.

– Priset för att leva i en rättsstat måste vara att en del brott inte kan klaras upp, säger advokat Gunnar Falk, som står bakom JO-anmälan.

Annons

JO Hans-Gunnar Axberger ger advokat Gunnar Falk helt rätt i sitt ovanligt skarpa uttalande. Polismetoderna bröt mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter. Samt mot svensk lag och de värderingar som ligger till grund för svensk lag.

Det JO kritiserar är hur polisen avsiktligt gick en krok runt flera av de rättigheter som en brottsmisstänkt person har enligt lagen.

Det handlar om att man har rätt att upplysas om att man är misstänkt för brott, att man har rätt att vara tyst, att man har rätt att ha en advokat närvarande.

Inget av detta uppfylldes under bevisprovokationen i Holland där 30-åringen i en fejkad anställningsintervju lockades att berätta om branden.

Tvärtom hade polisen i flera år manipulerat 30-åringen, som en förberedelse inför operationen. En polis blev hans kompis, man försökte väcka hans ”girighet” och längtan efter lyxliv, och så vidare.

JO kallar det för en ”skräddarsydd, djupgående psykologisk och social påverkan”. Att utsätta en misstänkt för sådant strider mot värdegrunden i rättegångsbalken, anser JO.

Advokat Gunnar Falk är nöjd med att JO så tydligt ”sätter ned foten” och markera att polisen har gått för långt, utan stöd i lagen

Men polisens uppgift är ju att lösa brott?

– Jo, men ska vi vara en rättsstat med grundläggande rättigheter för medborgare som är misstänkta för brott måste vi betala priset för det. Och ett pris är att vissa brott inte kan klaras upp.

– Accepterar vi inte det skulle vi även kunna gå till ytterligheten att tvinga fram uppgifter genom våld, som sedan godkänns i domstol.

Det bästa med JO:s utlåtande är att han efterlyser en lagstiftning om polisens infiltrationsmetoder, anser Falk.

– Polisen blir bara fräckare och fräckare. De tycker att ändamålet helgar medlen. Jag tror att de kommer att fortsätta som vanligt tills det finns en lag som reglerar de särskilda spaningsmetoderna.

Mer läsning

Annons