Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta prisas för fängelsekampen

/
  • ELDSJÄL BELÖNADES. ”Jag känner mig oerhört hedrad, glad och rörd”, säger Birgitta Bohlund, som på fredagen tog emot 20 000 kronor ur landshövding Barbro Holmbergs hand, bland annat för sitt outtröttliga arbete med att rädda Gävles gamla cellfängelse. Pengarna tänker hon använda till en resa så småningom. ”Men den verkliga belöningen ligger i resultatet; att det går att lyckas om man inte ger upp”, säger pristagaren.Foto: Gun Wigh

Museikämpen Birgitta Bohlund, Gävle, har fått Hedvig Ulfsparres minnesgåva på 20 000 kronor.

Annons

Stipendiet delades ut av landshövding Barbro Holmberg vid en lunch på slottet på fredagen.

Hedvig Ulfsparres minnesgåva delas ut av styrelsen för Gästriklandsfonden som belöning för framstående kulturella gärningar inom landskapet.

”I dagens kulturpolitik lyfts civilsamhället fram och inte minst de eldsjälar, som är viktiga bärare av denna. Birgitta Bohlund är en sådan kraft, som under många år engagerat sig i viktiga kulturfrågor, utan att för den skull alltid synas utåt”, inleder styrelsen sin motivering.

I prismotiveringen nämns Birgitta Bohlunds engagemang som bidrog till att Gävles gamla cellfängelse räddades och utvecklades till Sveriges fängelsemuseum.

Där nämns också hennes insatser i Gävle musei vänner samt hennes arbete för att rädda formgivaren och träskulptören Johnny Mattssons livsverk åt eftervärlden. ”Vi tror att skall någon lyckas med detta är det Birgitta Bohlund”, avslutas motiveringen.

– Det är viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv och inte bara se till kortsiktiga behov, säger Birgitta Bohlund, som i dag gläds åt att fängelset blev ett levande kulturhus i stället för att jämnas med marken och ersättas med bostäder.

Mer läsning

Annons