Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Birgitta vill hjälpa till med vaccineringen

/
  • REDO FÖR SPRUTAN. Birgitta Sedvall är en av 529 personer som säger ja tack till att hjälpa till med vaccineringen inför influensan.

För en dryg vecka sedan bad landstinget Gävleborg om hjälp inför massvaccineringen. Nu har 529 personer anmält sig. En av dem är Birgitta Sedvall.

Annons

– Jag är van att organisera och jobbade under hela 1990-talet tillsammans med smittskyddsläkaren, säger hon.

För en vecka sedan hade 150 frivilliga anmält sig att hjälpa till med den kommande massvaccineringen inför svininfluensan (H1N1).

Nu är det ännu flera – 529 personer räknade avdelningschef Maria Öhrner in under måndagseftermiddagen. Det är HR-support landstinget Gävleborg som tar emot anmälningarna som strömmar in.

– Enormt bra. Det här känns oerhört positivt, säger Maria Öhrner.

Nu ska listan bearbetas och de frivilliga kontaktas. Det handlar om både pensionerad, arbetslös och anställd vårdpersonal.

– Vi prioriterar utgående från kompetens och i slutet av veckan ska vi utvärdera. Det kanske inte behövs flera frivilliga då, säger hon.

En av dem som anmält sig är Birgitta Sedvall, 64 år. Hon har tidigare jobbat som smittskyddsassistent och har även jobbat inom Röda korset.

– Det är givet att jag ställer upp när jag är fri och ledig, säger hon.

Hon är beredd att arbeta kvällar och helger och tror att det bästa om man vill undvika smittan är att vistas utomhus mycket.

Viveka Andersson, 65 år, pensionerad distriktssköterska i Ockelbo, anmälde sig i början av förra veckan att hjälpa till med vaccineringen.

– Jag tänkte att det behövs folk som hjälper till nu. I första hand har jag lovat Ockelbo hälsocentral. Men kan även tänka mig åka till Gävle och Sandviken.

Senast hon deltog i en massvaccinering var när hon studerade och man vaccinerade befolkningen mot polio.

Många apotek i vårt område har slut på handsprit och hyllorna blir snabbt tomma efter en leverans. Men vid apoteket Syrenen, Gävle sjukhus finns det ett stort lager med handdesinfektionsmedel.

– Vi har hittat ett annat märke som vi nu säljer. Vi har drygt 100 liter kvar ännu.

– Jag har hört att det är svårt att få tag på handsprit nu, men vi har inte heller gjort reklam för att vi har kvar, säger Margareta Öhrn, chef på Apoteket Syrenen.

Annons