Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björn på väg till Utvalnäs?

Efter att en björn uppmärksammats på Norrlandet i fredags går alla i området på tå. Men än så länge har ingen sett till någon björn.

Annons

Däremot har länsstyrelsens rovdjurshandläggare Daniel Hansson fått in ett samtal från en jägare i Utvalnäs som vaknat natten till tisdag av klafsande ljud i en våtmark intill.

– Han var ganska så säker på att det var en björn, säger Daniel Hansson.

Elstöt fick effekt

Om det skulle vara björnen som jägaren hört innebär det att den drar sig norrut säger rovdjurshandläggaren, och den elstöt som björnen fick vid besöket vid biodlingen häromdagen har fått önskad effekt.

Barnen på förskolan i närheten av biodlingen har inte varit ute i skogen intill sedan björnlarmet. Men enligt läraren Ylva Kihlström beror det på andra saker än att man är rädd för att träffa på en lufsande björn.

– Det har inte varit aktuellt. Vi kommer nog gå till våra vanliga ställen i skogen men det är klart att man känner sig lite reserverad, säger hon.

Nedrivna soptunnor

Soptunnor vid Böna café har också misstänkts rivits ner i dagarna av björn, men det avskriver Daniel Hansson nu helt efter att ha varit i kontakt med kaféets ägare.

– Det var inte rivet i påsarna, vilket det skulle ha varit om det hade varit en björn där. De har antingen blåst eller sparkats omkull, säger han.

Mer läsning

Annons