Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blank helt oförberedd

/

(Uppdaterad 22.15) Kommunalrådet Carina Blank fick beskedet om Ericssons nedläggning strax före kommunstyrelsens möte på tisdags­eftermiddagen.

– Jag var helt oförberedd. Just nu är jag mest ledsen för alla anställda och deras familjer, säger hon.

Annons

Carina Blank var lika lite som någon annan förberedd på att Ericsson var på väg att lägga ned hela sin verksamhet i Gävle med över tusen sysselsatta.


Strax innan politikerna i kommunstyrelsen skulle sätta sig i möte i går blev hon uppringd av Henry Sténson från Ericssons företagsledning som ville träffa kommunledningen.
– Han kom över och lämnade beskedet öga mot öga. Jag var helt oförberedd på det som han hade att berätta. De har ju jobbat på bra däruppe på Ericssons så jag hade inte anat att något sådant här var på gång. Det blev en hemsk dag.

Det blir nu i första skedet kommundirektören Göran Arnell som får det operativa ansvaret inom Gävle kommun för allt arbete som Ericssonnedläggningen för med sig.
– Han får uppdraget att se till att rätt personer med rätt kompetens arbetar med de här frågorna.


Carina Blank anser att Gävle kommun tillsammans med alla andra aktörer på statlig, regional och lokal nivå nu får en viktig roll i arbetet med att matcha den kompetens som finns på Ericsson med arbeten, egenföretagande och utbildning.
– Det bästa sättet att hantera situationen är att prioritera teknikutveckling och utbildning, säger hon.– Jag förväntar mig att de tar fullt arbetsgivaransvar utifrån löften, förhandlingar och lagstiftningar. Jag har också fått uppfattningen att de har för avsikt att genomföra trygghetsprogram för den berörda personalen.– Just nu är jag mest ledsen för alla anställda som fått det här beskedet och deras anhöriga med den oro som de nu känner.

Annons