Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blåsta på praktiken

/

Jimmy Stigenberg och Patrik Holm är kritiska till Gävle praktiska gymnasium. Större delen av utbildningen skulle bestå av arbetspraktik men så blev det inte.

Annons

– De här åren känns bortkastade, jag fick inte den kunskap som jag hade rätt till, säger Jimmy Stigenberg som bara fick två veckors praktik på tre år.

Jimmy Stigenberg och Patrik Holm tillhör den första kullen VVS-montörer som gick ut Gävle praktiska gymnasium i våras.

– Jag valde skolan för att det skulle vara mycket praktik på utbildningen. Jag ville ut i arbetslivet, få kontakter och arbetslivserfarenhet, säger Jimmy Stigenberg.

Första året ordnade skolan APU åt honom.

– Men efter lovet hade företaget bytt chef och han ville inte ha praktikanter.

Sedan blev det inte mer praktik för Jimmys del.

– Läraren sa hela tiden att det var på gång men det hände aldrig något. Jag sökte även själv. Det fanns inte mycket för mig att göra på skolan. Jag trodde att det skulle bli bättre, annars hade jag bytt skola.

Lärarlöst

Det var flera elever som saknade praktikplats och som inte kunde tillgodogöra sig den praktiska utbildningen på skolan eftersom det saknades både lärare och utrustning.

– Det var bara två i klassen som hade praktik alla tre åren. Det är förbannat dåligt. Vi fick vara i verkstaden och svetsa men oftast skickade skolan hem oss på grund av lärarbrist, en lärare hade tre klasser, berättar Patrik Holm.

Dåligt arbetsmaterial

Han hade praktik de två första åren men sista året hade han ingen praktik alls.

– Skolan sa att det var klart med praktikplatser för alla elever. I trean skulle vi ha fyra dagars i praktik i veckan men det kunde de inte uppfylla. De håller inte vad de lovar, säger Patrik Holm.

Eleverna uppger att de dessutom fick dåliga arbetskläder och skor från skolan, de fick ett par skor som skulle hålla i tre år. Skolan använde inga skolböcker utan allt material var kopierat.

– Vi fick tjata länge innan de gav oss ordentligt utbildningsmaterial som vi fick behålla.

Skolan utlovade också olika kurser som aldrig genomfördes.

En annan elev, som vill vara anonym, kan berätta att problemen med praktikplatser och lärarbrist fortgår. En termin var en av lärarna borta i åtta veckor och skolan satte inte in någon vikarie.

– Elever utan praktik skickas hem. Alla jag känner på skolan ångrar att de valde den här skolan.

En anonym anmälan har gjorts till Skolinspektionen som nu ska granska den fristående gymnasieskolan.

Mer läsning

Annons