Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blottaren dömd till missbruksbehandling

Den 53-årige blottaren gav under rättegången intryck av att vara närmast desperat hjälpsökande för att bryta sina sexuella tvångstankar.

Annons

En kvinna berättade att han under en bussresa i två timmar ringt runt till flera psykakuter och begärt hjälp, samtidigt som han tog av sig byxorna och onanerade.

– Jag ber alla om ursäkt för vad jag gjort. Jag är egentligen världens snällaste, sade han i domstolen.

53-åringen var på väg att hamna mellan två stolar. Han greps misstänkt för två sexuella ofredanden i Gävle. Men brotten var för små för att han skulle kunna begäras häktad. Samtidigt ansåg psykiatrin att det inte fanns någon grund för att lägga in mannen för vård, vilket han ihärdigt krävde.

Tungt missbruk

I det läget gjorde Gävlepolisen en specialinsats och lyckades hitta ett stort antal sexuella ofredanden som 53-åringen kunde misstänkas för. Han greps och häktades och på tisdagen dömde domstolen honom för åtta fall av sexuella ofredanden och ett olaga hot.

Påföljden blev skyddstillsyn och en speciell behandlingsplan, för att hjälpa honom att bli av med sitt amfetaminmissbruk. Rättens bedömning är att det är missbruket som är grunden även till hans sexbrott, vilket också bekräftades av honom själv under rättegången.

– Jag har använt amfetamin i 30 år, utan att få såna här problem. Men de senaste åren blir jag helt besatt av sex när jag tar amfetamin, berättade han.

Han har upprepade gånger begärt hjälp både på hälsocentraler och på psykakuter för att bli av med sina tvångstankar. På en hälsocentral i Gävle har han sagt att han vill få hjälp innan han går ut och våldtar någon.

Att blotta sig och ofreda kvinnor var också en metod att få den hjälp han ansåg att psykiatrin nekade honom.

– Jag tänkte att det skulle bli mer tyngd bakom om det var polisen som kom med mig till akuten, berättade han under rättegången. Det mest uppmärksammade brottet var när han i en butik i Gävle ville köpa damunderkläder, samtidigt som han visade upp händer som den anställde uppfattade som spermakladdiga.

Utsatte folk på buss

Men kladdet var inte sperma, utan vaselin, förklarade mannen för domstolen. Den hade han köpt för att läka självsprickor som orsakas av amfetaminmissbruket. I en nästan tom buss mellan Stockholm och Gävle satt han bakom en kvinna och hennes son, och pratade hela tiden högljutt med psykiatrin om sina problem.

Han pratade också om kvinnan, och att han behövde onanera. När han kom ut ur toaletten gick han utan byxor.

Mer läsning

Annons