Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo i villa på vattnet

/
  • Aquavillor i Solna. Om villorna på vattnet blir av i Gävle kommer de att se ut som husen i Solna. Grunden väger 200 ton och är gjord av samma betong som vägbroar byggs av. Därför är de mycket stabila, enligt Roger Alm på företaget AquaVilla.

Att bo på vattnet kan bli verklighet i Gävle. Företaget AquaVilla Produktion AB vill nämligen bygga ett flytande bostadsområde vid Nyhamn.

Annons

Gävle kommun vill ha fler bostäder vid havet för att förstärka Gävle som hamnstad. Som en del i detta har de varit i kontakt med företaget AquaVilla, som tidigare byggt ett flytande bostadsområde i Solna, för att se vilka möjligheter som finns för att bygga ett liknande område i Gävle.

Vill bygga i Nyhamn

Företaget har anmält sitt intresse för att bygga i Nyhamn, vid Alderholmen i Gävle.

– Hela området kring Alderholmen är väldigt spännande. Flytande hus skulle bli ett landmärke och pricken över i för det här området, säger Roger Alm, vd för AquaVilla Produktion AB.

I en första etapp rör det sig om att bygga 15-20 flytande hus i storleken 145-180 kvadrat. Lika många till planeras i en andra etapp.

4,5 miljoner

Bostäderna kommer att kosta runt 4,5 miljoner kronor, men trots att det är mycket pengar tror inte Roger Alm att det blir svårt att locka dit köparna.

– Intresset är stort. Vi vet att människor vill bo antingen högt upp eller vid vattnet. Och att det finns människor som vill bo på vattnet råder det inga tvivel om, säger han.

AquaVilla vill ta sig an hela vattenområdet vid Nyhamn och inte bara bostadsprojektet. Bland annat vill de göra ett mer kommersiellt hamnområde med exempelvis service och båtplatser, där Briggen Gerda tidigare låg. De vill också vara delaktiga i kommunens planerade marina i Nyhamn.

Ny detaljplan

Förutsättningen för att bygget ska bli av är att Gävle kommun gör en ny detaljplan som medger flytande hus. I höst kommer kommunen att påbörja arbetet med att utreda de byggplaner som finns i området. Därefter kommer de att ta ställning till om AquaVillas planer kan förverkligas eller inte.

Spännande idé

– Vi måste titta och få ett helhetsgrepp men vi tycker idén är spännande, säger kommunalrådet Per Johansson (S).

Målsättningen är att komma i gång med bygget av det flytande bostadsområdet i slutet av nästa år.

Mer läsning

Annons