Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bocken var helt obevakad

Gävlebocken var helt obevakad när den brändes ned natten till fredagen. Inga övervakningskameror finns.

– Vi har inte råd att bevaka den alltid. Torsdagsnatten såg vi inte som någon risknatt, säger Anna Porelius, kommunens informationschef och ledamot i bockkommittén.

Annons

Bockkommittén avslöjar inte exakt vilken bevakning som har satts in i år, men den är betydligt lägre än förra året. Då anlitades ett värdföretag, som sedan polisanmäldes eftersom det inte var ett auktoriserat bevakningsföretag.

Strategin i år var att ha bevakning under vissa utvalda risknätter. Samt att vattna bocken för att ge den en ishinna. Men kylan hann aldrig komma.

Bockkommittén har under åren provat vitt skilda bevakningsmetoder. Några år var bocken skyddad av flamskyddsmedel. Det upphörde bland därför att utseendet försämrades.

För några år sedan fanns en riktig bevakningskamera som skulle ha fångat bockbrännarna på bild.

– Då sköt någon eldpilar från en plats kameran inte täckte och bocken brann ändå. Det går ju också att klä ut sig, så vi har bedömt kameraövervakning som meningslös, säger Anna Porelius.

För Gävle kommuns webkamera som ständigt sänder ut bilder på bocken över hela världen finns inget tillstånd att spara bilderna.

Mer läsning

Annons