Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boende på Nordost och norr utan bredband

Bytet av internetleverantör har orsakat störningar på bredbandet för Gavlegårdarnas kunder i stadsdelarna Norr och Nordost i Gävle.
Vissa kunder har saknat bredbandsuppkoppling i fyra dagar.

Annons

31 oktober släcker Gavlegårdarna ned sitt bredband. De hyresgäster som hittills har haft bredband via bostadsbolaget ska nu välja nya leverantörer.

Förra veckan inleddes de tekniska arbeten med att byta datautrustning, exempelvis dataväxlar, inför övergången till det nya systemet.

– Tyvärr har utbytet, överkopplingen inte gått så bra, utan stötte på olika tekniska bekymmer. Egentligen ska bredbandskunderna inte märka någonting, säger Bo Bäckström, teknisk chef på Gavlegårdarna.

Utan sedan i torsdags

Enligt uppgifter från den nya leverantören Zitius ska bredbandet åter fungera för samtliga från klockan 15 på måndagen. Då kan vissa kunder ha varit utan bredbandsuppkoppling sedan i torsdags.

Ska övriga hyresgäster förvänta sig motsvarande störning när turen kommer till deras stadsdel?

– Nej, inte i den här omfattningen, det är inte rimligt, säger Bo Bäckström.

Kommer bredbandskunderna att kompenseras för det här avbrottet?

– Vi måste kolla varje kund för sig för att se hur länge de har drabbats. Vid ett sådant här driftstopp beror det på var respektive kund är belägen i nätet.

– Den kompensation Zitius har är att man efter ett dygn drar av halva kostnaden och efter två dygn hela månadsavgiften. Vi har haft en liknande kompensation, säger Bo Bäckström.

Hyr ut nätet

Arbetarbladet har tidigare berättat att Gavlegårdarna från och med 31 oktober hyr ut sitt bredbandsnät, vilket medför att bolagets bredbandskunder måste välja en ny leverantör.

Beslutet hänger ihop med en förändring av konkurrenslagstiftningen som innebär att kommuner eller kommunala bolag inte ska erbjuda bredbandstjänster.

Mer läsning

Annons