Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs sjukhus nu i privat regi

Nu drivs ett av länets sjukhus av ett privat vårdföretag. På måndagen lämnade landstinget över nycklarna till Bollnäs sjukhus till Aleris.

– Det känns fint och spännande att få ta över, säger nya sjukhuschefen Mikael Ryd.

Annons

Planeringen har pågått i flera år, men nu är det klart. Sedan 1 april drivs ett av sjukhusen i Gävleborg inte längre av landstinget utan av det privata vårdbolaget Aleris.

På måndagen återinvigdes Bollnäs sjukhus – nu under privat flagg. Då fick den nye sjukhuschefen Mikael Ryd symboliskt ta emot både nycklar till sjukhuset och en stafettpinne av landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Hur känns det som socialdemokratiskt landstingsråd att lämna över till ett privat vårdföretag?

– Jag tycker personligen att det känns bra. Jag tror att det kan vara nyttigt för oss att få något att jämföra med, se om de har andra idéer.

Aleris tar över personalen och trots att man ska klara vården för mindre pengar än landstinget säger Mikael Ryd att man inte planerar några personalneddragningar i nuläget. Fokus är i stället på att man ska kunna anställa fler läkare så att antalet hyrläkare kan minska.

Man vill också gärna utöka operationsverksamheten och bland annat satsa på fetmaoperationer framöver. Men det är inget som landstinget än så länge gett klartecken till.

Kommer det att märkas att ni tagit över?

– Vi vill fokusera på tillgänglighet och det kommer patienterna att märka på sikt, säger MIkael Ryd.

Annons