Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bollnäs sjukhus räddat – Aleris tar över

Tvisten om vilka som ska driva Bollnäs sjukhus är löst.
Vårdföretaget Aleris tar över sjukhuset.
Detta sedan man köpt upp konkurrenten Mitt Hjärta.

Annons

Turerna kring privatiseringen av driften av Bollnäs sjukhus har varit många och långa.

Den första upphandlingen överklagades och fick göras om. Den andra vanns i våras av vårdföretaget Aleris men även den överklagades. Bollnäsföretaget Mitt Hjärta som var billigast ansåg inte att värderingen av anbuden gått rätt till och att vissa av experterna var jäviga.

Under hösten väntades förvaltningsrätten komma med sin dom – men nu har målet lagts ned. Detta sedan Mitt Hjärta gjort en uppgörelse med Aleris.

Aleris köper

Den innebär att Aleris köper Bollnäs hälsocentral som drivs av Mitt Hjärta och att Mitt Hjärta drar tillbaka överklagandet.

– Vi ser att det inte finns några vinnare i en fortsatt rättsprocess. Det här ger det bästa resultatet för patienterna i södra Hälsingland och för vår personal, säger Mitt hjärtas vd Anna Hammarström.

Näst bästa lösningen

Mitt Hjärtas plan var att ha ett nära samarbete mellan sjukhuset och hälsocentralen. När man nu inte kan göra det själva anser man att det här är den näst bästa lösningen.

Hur mycket Aleris betalat för Bollnäs hälsocentral vill Anna Hammarström inte säga.

Tror ni inte att ni skulle få rätt i domstolen?

– Det hade ändå bara gjort att upphandlingen hade avbrutits. Det hade inte gett oss sjukhuset.

Aleris tar över Bollnäs hälsocentral från 1 november i år. Nästa vår, mars-april, räknar landstinget med att de ska kunna ta över driften av sjukhuset.

Nära samarbete

– Vi kommer att ha ett nära samarbete med Aleris för att göra övergången så smidig som möjligt, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Mitt Hjärta lämnar Bollnäs men fortsätter att driva sina hälsocentraler i Ljusne, Söderhamn och Hudiksvall samt Bergslagssjukhuset i Fagersta.

Mer läsning

Annons