Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bönanbjörnen kan vara skjuten

/

Bönanbjörnen tros vara skjuten. Vid lunchtid på fredagen sköts en björn långt ut i skärgården utanför Bönan och signalementen stämmer.
– Den har mörka ramar och är ljus över ryggen, storleken stämmer också, säger Hans-Olof Sundström på polisen.

Annons

Det var vid åttasnåret på fredagsmorgonen som Andrew Sundin klev ut på trappen till sin stuga på ön Gråsjälsbådan utanför Gävle. Där möttes han av en helt ofattbar syn. 15 meter framför honom stod en brunbjörn och stirrade rakt på honom.

– Det måste vara helt unikt att en björn kan finnas så här långt ut i skärgården, konstaterade han.

Strax efteråt kontaktades polisen som tog beslutet att björnen skulle avlivas, eftersom den kunde vara farlig för de boende ute på öarna.

Vid 12-snåret hade jägare tagit sig till ön och björnen sköts på öns nordostliga udde, efter att ha trängts in av hundar.

– Det är många björnar som rör sig nu i brunsttid, så man kan inte utesluta att det är en annan, men vi hoppas det är samma björn som härjat runt i området, säger Hans-Olof Sundström.

Den lilla ön Gråsjälsbådan är enligt Andrew Sundin inte mer än 600x1 000 meter och ligger mellan Limön och Eggegrund. För att ta sig dit måste björnen ha simmat omkring sex kilometer totalt, efter uppehåll på några kringliggande öar.

Mer läsning

Annons