Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börsoro slår hårt mot kommunekonomin

/
  • Nedskärningar att vänta. Den turbulenta situationen inom världsekonomin gör att det nu kan bli aktuellt med nya nedskärningar inom skolor, äldreomsorg och annan kommunal verksamhet.

Oron på finansmarknaden i Europa och USA slår nu mot kommunernas ekonomi. SKL skruvar ned sina prognoser och varnar för att nästa års skatteintäkter minskar med 3 miljarder kronor. För Gävle kan det innebära ett tapp med 30 miljoner medan Sandviken riskerar att förlora 12 miljoner.

Annons

Den turbulenta situationen inom världsekonomin gör att det nu kan bli aktuellt med nya nedskärningar inom skolor, äldreomsorg och annan kommunal verksamhet.

– Det är skakigt och osäkert. I dag är det dock för tidigt att säga vad som kommer att hända. Just nu avvaktar vi och följer utvecklingen noga, säger Peter Kärnström (S), finansansvarigt kommunalråd i Sandviken.

Generellt sparkrav

Även i Gävle är det för tidigt att säga något om konsekvenser för den kommunala verksamheten. Vid finanskrisen 2008 och 2009 lade kommunledningen ett generellt sparkrav med 4 procent på alla nämnder.

– Som läget är nu är det väldigt svårt att veta vad som kommer att hända. Det skulle kunna gå över fort, men det skulle också kunna få följder och därför är det viktigt att vi har en planering så att vi kan parera för förändringar, säger Carina Blank (S), kommunalråd i Gävle.

Staten har ansvar

Hon tycker att staten har ett stort ansvar att skjuta till pengar till kommunerna om det skulle visa sig att skatteintäkterna inte blir lika stora som man tidigare har trott.

– I Gävle har vi ett tufft läge med en hög arbetslöshet och det slår igenom ekonomiskt. Jag tycker att vi bör bli kompenserade i regeringens budget, säger Carina Blank.

Riktade satsningar

Budgetramarna som Sandvikens kommunledning presenterade i maj innebar riktade satsningar på fler förskoleplatser och nya boenden inom handikappomsorgen. Marginalerna i första utkastet till budget var dock små med bara 5 miljoner i beräknat överskott.

SKL:s (Sveriges Kommuner och Landsting) nya prognos för skatteintäkter innebär att det nu fattas pengar inför 2012. Därmed är det plötsligt osäkert hur det går med de planerade satsningarna. Rent teoretiskt motsvarar Sandvikens kommuns andel av det minskade skatteunderlaget nästan 30 heltidstjänster.

Svårt planera verksamheten

– Det blir väldigt påtagligt att det som händer på en den internationella marknaden får direkta återverkningar hos oss. Därför är det väldigt svårt att planera verksamheten samtidigt som vi ska jobba utifrån långsiktiga mål och ett långsiktigt ansvar, säger Peter Kärnström.

Mer läsning

Annons