Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bortstötta kalvar en trafikfara

Just nu är risken extra stor att köra på vilt utmed vägarna. Älg och rådjur stöter så här års bort fjolårskalvarna, och unga förvirrade djur får olycksstatistiken att skjuta i höjden.

Annons

Det kallas kalvavstötning, en ofta våldsam och hjärtskärande process där mödrarna fysiskt stångar och skrämmer bort sina egna fjolårskalvar. De unga djuren lämnas åt sitt öde och måste nu klara sig själva.

– De rör sig över mycket större områden än de brukar och det kan gå ganska fort. Därför är det större risk att man stöter på dem när man passerar en väg, säger Niclas Dahl, verksamhetsledare på Älgskadefondsföreningen, som arbetar med att minska antalet vilolyckor.

Under april och maj ökar antalet älg- och rådjursolyckor med ungefär 50 procent. Varje år skadas 60–80 personer svårt i viltolyckor, och mellan fem och tio mister livet. Dödsfallen har dock minskat de senaste åren.

För att undvika en olycka är det viktigt att vara uppmärksam på rörelser vid sidan av vägen, särskilt vid åkrar, sjöar och där viltstängsel upphör eller börjar. Mest rörelse är det i gryning och skymning.

– Och i stället för att åka lite för fort så åker man dit man ska lite tidigare, säger Niclas Dahl.

(TT)

Mer läsning

Annons