Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder byggs om för äldre

33 hyresgäster på Almvägen i Gävle ska få tycka till om sina bostäder. Gavlegårdarna och omvårdnadsförvaltningen inleder nu projektet "Bo bra på äldre dar" som ska mynna ut i en arkitekttävling.

Annons

Gavlegårdarnas 33 lägenheter på Almvägen i Fridhem är i behov av renovering. När det ändå ska göras vill Gavlegårdarna passa på att anpassa bostäderna för att äldre personer ska kunna bo kvar i sin stadsdel när villan blir för stor eller för tung att sköta. Tillsammans med omvårdnadsförvaltningen har bostadsbolaget sökt och fått 300 000 kronor i bidrag till projektet "Bo bra på äldre dar".

Nu ska Gavlegårdarna börja bjuda in de boende på Almvägen att tycka till om hur bostäderna ska göras om för att passa hyresgäster i behov av exempelvis rollator, rullstol eller andra hjälpmedel.

– De boende är väldigt viktiga, deras synpunkter och vad de tycker om sitt område är vägen till förändring, säger Bo Bäckström.

Även pensionärsföreningarna SPF, PRO och SPRF ska bjudas in till diskussioner. Så småningom ska en arkitekttävling utlysas.

– Vi hoppas få skickliga synpunkter på hur man bevarar karaktären i området och samtidigt få till tillgängligheten, säger Bo Bäckström.

Hjälpmedelsinstitutet vill också undersöka möjligheter att testa ny teknik som kan underlätta vardagen för äldre personer. Enligt Bo Bäckström kan det handla om lås utan nycklar, specialutrustade telefoner eller nya larmsystem.

Mer läsning

Annons