Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder planeras runt om i Gävle

Många större bostadsprojekt planeras runt om i Gävle. Men tomtförsäljningen går trögt och kommunen ska nu göra en analys av hur stora behov det egentligen finns.

Annons

– Jag vill ha ett resonemang om det framtida behovet kontra de projekt som är planerade, säger bygg- och miljönämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Trots vissa problem med hög arbetslöshet och låg utbildningsnivå ökar Gävles invånarantal varje år.

Det ställer förstås krav på att nya bostäder byggs och flera stora projekt är just nu på gång. Bland annat i centrum, på exempelvis Philipssontomten, Muréngatan och Gävle Strand, men även på Norrlandet planeras nya bostäder och flera områden med nya villor och radhus är på gång eller har redan börjat byggas.

Två områden där tomter ska börja säljas nu i veckorna är Sandbacka i Strömsbro, där det lokala företaget Klyxen Bygg börjar bygga 21 radhus i slutet av april och Ekorrbäret i Sätra, där företaget Älvsbyhus någon månad senare ska starta bygge av 24 villor.

I kommunens tomt- och småhuskö vittnar man om att det trots 735 personer i kö, går trögt med tomtförsäljningen. Förra året sålde kommunen totalt bara två tomter, två stycken i det påbörjade området Västerbacken i Hille.

Men varken Klyxen Bygg eller Älvsbyhus, som säljer sina tomter privat, är oroliga för att de inte ska bli sålda.

– Detaljplanen blev godkänd strax innan jul och därför har vi legat lågt och börjar sälja först nu. Men det här är ett a-läge med närhet till golfbanan så vi är inte oroliga, säger Jan Holmgren, ägare till Klyxen Bygg.

– Flera har tecknat intresseanmälan, så vi räknar med att kunna dra igång projektet, säger Berndt Henriksson, säljare på Älvsbyhus.

Enligt kommunen är centrala hyreslägenheter den bostadstyp det råder störst brist på, men det behövs ändå nya bostäder av alla slag.

Hur många är man dock inte säker på. Därför planerar bygg- och miljönämndens ordförande att under våren beställa en analys av hur stort det framtida behovet är.

– Det är flera ganska stora projekt på gång just nu och jag skulle vilja ha en bild av det samlade bostadsbehovet och hur bråttom det är med saker. Min gissning är att behoven är störst i de södra och västra stadsdelarna. Det har byggts mer på norr, säger Jörgen Edsvik.

text

Mer läsning

Annons