Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för att kallat flicka "neger"

Flickan har vid flera tillfällen kallats "neger" och "svartskalle" av sin klasskamrat.

Annons

Nu döms den 16-årige pojken av Gävle tingsrätt för förolämpning till dagsböter och skadestånd.

De två eleverna vid en högstadieskola i Gävle har gått i samma klass sedan sjuan. Enligt flickan började pojken uttala sig rasistiskt om henne redan i slutet av den årskursen – vilket är två år sedan nu.

Oftast har han kallat henne "neger".

Ibland har det hänt flera gånger i veckan – till exempel i klassrummet när läraren inte var närvarande – och ibland har det gått längre tid mellan tillfällena.

I februari i år inträffade händelsen som blev droppen för flickan. Klassen spelade en basketmatch under en idrottslektion och när hon tacklades med några tjejer skrek 16-åringen till henne: "ingen kroppskontakt i den här sporten, jävla neger".

Pojken hävdar att han inte alls uttalat sig så vid det tillfället. Han säger också att han knappt minns sådant som hänt längre tillbaka och att han inte riktat sig särskilt till flickan då han uttalat sig rasistiskt.

Men flickans berättelse får stöd från både en klasskamrat och en lärare som hört honom kalla henne för rasistiska ord.

Tingsrätten anser att det är styrkt att 16-åringen kallat flickan kränkande tillmälen och dömer honom för förolämpning. Enligt rätten är brottet allvarligt, men inte allvarligare än att påföljden kan stanna vid böter.

Pojken ska betala totalt 2000 i dagsböter samt solidariskt med sina föräldrar betala ett skadestånd till flickan på 5000 kronor.

I ett liknande mål nyligen där en flicka kallats ”negerfitta” kom domstolarna till olika slutsatser. Tingsrätten friade medan hovrätten kom till motsatt slutsats och dömde den eleven för förolämpning. Domen överklagades till Högsta domstolen, som dock inte beviljade prövningstillstånd.

Mer läsning

Annons