Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boule – ett sätt att umgås

/
  • på kurs. Kjell Elfsberg, Gun Hedström och Lennart Nord deltar i fortsättningskursen för nybörjare i boule. Att spela boule är ett trevligt sätt att umgås på tycker de.
  • ledare. Boule är ett spel som alla kan lära sig enligt Nils Stenbäck. ”Det är både en tävlingssport och en umgängesform”.
  • metallklot. Boule spelas med metallklot som ska kastas så nära som möjligt en mindre målkula i trä (kallad ”lillen”). Det gäller att placera sina metallklot närmare målkulan än vad motståndaren gör.

På Gefle Boulecenter samlas många för att umgås, spela boule och ha trevligt.

– Kittlande spänning i skön gemenskap, det tycker jag säger det mesta, säger Nils Stenbäck, ordförande i Gefle Boulesällskap.

Annons

Gefle Boulesällskap är en samlingsförening för bouleklubbarna i Gävletrakten.

Nyinköpt hall

I boulehallen i Sätra spelar 17 pensionärs- och handikappföreningar. Gävle kommun har precis köpt hallen, för den förre ägaren ville sälja anläggningen. Nils Stenbäck leder en fortsättningskurs för nybörjare med 23 deltagare.

– Boule är en tävlingssport och samtidigt en umgängesform. Alla kan vara med. Jag har träffat många som har suttit hemma ensamma och som har följt med någon hit. När de har börjat spela har de levt upp och det har gett mer mening i tillvaron, säger han.

Går på kurs

Gun Hedström går fortsättningskursen och började med boule förra våren.

– Det är många trevliga människor med och spelar och så är det kul. Vi flyttade tillbaka hit för två år sedan från Falun. Då behövde vi skaffa ett nytt umgänge och då passar det här bra, säger hon.

I hallen spelas boule på alla nivåer och några av föreningarna deltar i stora tävlingar.

Svårare ju mer man kan

– Spelet lär du dig på tio minuter. Men ju mer du kan, desto svårare blir det, för det finns så många olika dimensioner, säger Nils Stenbäck.

Mer läsning

Annons