Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråk om tillstånd kan stänga Hemlingbystugan

Långsam handläggning av ett alkoholtillstånd kan komma att stänga Hemlingbystugan.
Arrendatorn Christina Mablin överväger att lägga ned verksamheten efter att ha väntat i snart ett halvår på besked.
– Jag känner mig kränkt och trakasserad, säger hon.

Annons

I maj sökte den då nytillträdda arrendatorn Christina Mablin tillstånd för servering av sprit, vin och öl i Hemlingbystugans restaurang och på uteserveringen.

Polisen gav klartecken och Christina Mablin godkändes som serveringsansvarig. Handläggarna på socialförvaltningen tyckte dock att det var fel att tillåta alkoholservering i ett område där det vistas många barn och ungdomar. Politikerna i socialnämnden sade nej till servering utan egen motivering.
Utdragen skriftväxling

När Christina Mablin överklagade beslutet inleddes en lång och utdragen skriftväxling mellan socialnämnd och länsrätt.

Vid två tillfällen missade socialnämnden sista svarsdagen för yttrande till länsrätten. När tiden gått ut fick nämnden ett föreläggande och ett nytt datum då svaret skulle vara inne. Då begärde socialnämnden ytterligare anstånd med svaret, vilket beviljades av länsrätten.

Först i tisdags kunde länsrätten ta ställning till Christina Mablins överklagan. Beslutet blev då att skicka tillbaka ärendet till socialnämnden för ny prövning eftersom nämnden inte brytt sig om att motivera sitt ställningstagande.

Efter nästan ett halvår är alltså Christina Mablin tillbaka på ruta ett med sin ansökan. Hon är mycket frustrerad över den långsamma och, som hon tycker, nonchalanta handläggningen av tjänstemän och politiker.
”Omöjligt utan sprittillstånd”

– Ett litet företag kan inte vänta så länge på ett besked i en så här viktig fråga. Agerandet har fått direkta konsekvenser för mitt företag. Blir det inte en snabb ändring måste jag lägga ned verksamheten, säger hon.

Att driva Hemlingbyrestaurangen utan alkoholtillstånd är omöjligt, enligt arrendatorn.

– Jag kan inte stå med 170 tomma bord. Det är ingen som kommer hit för att exempelvis äta julmiddag om vi inte kan erbjuda öl till maten.

Senaste beskedet från Gävle kommun är att socialnämnden i alla fall ska ta upp ärendet på nästa möte 29 oktober i stället för att vänta till november, som tidigare varit meningen. Christina Mablin är då också personligen inbjuden för att få lägga fram sina synpunkter.

Annons