Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråket i Valbo har blivit pjäs

/
  • viktigt ämne. Nästa vecka är det premiär för Folkteaterns föreställning ”En turk, en bög, en chilenare”, som har sin utgångspunkt i en omdebatterad konflikt mellan elever på skolorna Sofiedal och Steneberg förra hösten. Här testar Mats Jäderberg och Ani Guinez en scen på ett gäng elever från Sofiedal för att se om något behöver ändras.

En turk, en bög, en chilenare. Folkteaterns nya pjäs tar avstamp i ett bråk mellan elever på Sofiedalsskolan och Stenebergsskolan som förra hösten orsakade het debatt i Arbetarbladet och fick många Valboelever att känna sig utpekade som rasister.

Skådespelarna skriker blattejävel och bögjävel åt varandra, och vågar jämföra nazitysk nationalromantik med svensk Bullerbynostalgi.

Annons

– Hej jag heter Mats Jäderlund, jag kommer från Folkteatern och är skådespelare. Jag har lite frågor till er.

Mats Jäderlund inleder teaterföreställningen ”En turk, en bög, en chilenare” genom att spela sig själv på besök på Sofiedalskolan i våras.

– När är man svensk?

– Om man känner sig som svensk, svarar Ani Guinez, som spelar elev.

– Om man är svensk medborgare, säger Fikret Cesmeli, som också spelar elev.

– Vilka bra svar. Jo det var ju sak som hände på er skola förra hösten, säger Mats Jäderlund.

Tystnad.

– Ett bråk.

– Hm.

– Mellan elever.

– Hm.

– Kan ni berätta för mig vad det var som hände?

Först tystnad. Sedan:

– Jag känner en som såg det. Det var några tjejer från Steneberg som kom hit och började käfta och slog ner en tjej, säger Fikret Cismeli-eleven.

– Jag känner också en som känner en som har hört från en som såg det och de tjejerna som kom hit blev attackerade och kallade blattehora, säger Ani Guinez-eleven.

– Hon gjorde ju inget. De slog ner henne bara för att hon hade en fotbollströja.

– Är det rätt att kalla någon blattehora?

– Är det rätt att kalla någon svennehora?

– Om vi tar det här en gång till, så jag hinner skriva. Är det två t i blattehora? Ni pratar alltså om svennar och blattar?

– Vadå, tänker du göra en pjäs om oss eller? Menar du att vi är rasister?

Ungefär så inleder Folkteatern sin pjäs. Ani vill hellre spela Hitler och protesterar mot att hon och Fikret bara får spela elever. Strukturell rasism kallar hon det.

– Vill du att jag börjar städa här på teatern och moppar golvet för den store skådespelaren Mats Jäderlund?

Mats och Fikret förvandlas till skallmätande rasbiologer i 20-talets Sverige. Anis Hitler drömmer om forna tiders germanska rike. Mats talar i liknande ordalag varmt om Astrid Lindgrens idylliska Bullerbysamhälle.

Senare tar de tre skådespelarna fram något ur sin egen identitet som också gett pjäsen dess titel. Svennar och invandrare ställs mot varandra, kvinnor mot män, riktiga män mot homosexuella. Och varför kan Ani utan problem säga ”Jag är stolt över Chile” medan Fikret inte kan förmå Mats att säga ”Jag är stolt över Sverige”.

– Om jag säger att jag gillar Sverige vet jag vad jag får höra. Då är jag rasist.

Mer läsning

Annons