Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bränderna har inget samband”

/
  • ORELATERADE. Brandinspektör Per Ringqvist menar att de bränder som drabbat Gävle-Sandvikenområdet den senaste tiden inte har något samband.

13 av de bränder som drabbat Gävle-Sandvikenområdet under juli månad kan misstänkas vara anlagda. Men någon gemensam koppling har de inte.

Annons

– Anlagda bränder har sällan ett samband utanför samma bostadsområde, säger Per Ringqvist, brandinspektör.

Senaste veckan har flera bränder blossat upp i Gävle-Sandvikenområdet. Men ser man till statistiken så har inte juli månad varit speciellt intensiv.

– I maj hade vi 15 anlagda bränder. Under 2008 hade vi toppar i april–maj och i juli, säger Per Ringqvist.

Unga personer i riskzonen

Oftast handlar det om unga personer som leker med tändare. 60 procent av dem som anlägger bränder är under 17 år, enligt Per Ringqvist.

Dessutom håller de sig oftast till samma område. De fyra containerbränderna i Sandviken skulle kunna vara kopplade till varandra, likaså rotvältsbränderna i Hofors. Men Per Ringqvist påpekar att bränder ute i skogen inte behöver vara anlagda.

– När det är så här torrt räcker det med att en glasbit ligger ute, säger han.

Anlagda bränder är ett samhällsproblem, som inte går att koppla till något särskilt geografiskt område. Per Ringqvist tror inte att det går att få ner antalet till noll, även om information till ungdomar har hjälpt till att dra ner det.

Bättre på landet

Ockelbo klarar sig extra bra i statistiken.

– Ute på landsbygden är ungdomar mer vana med att elda hemma och förstår riskerna bättre, säger Per Ringqvist. Ulrica Andersson

Mer läsning

Annons