Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråttom om Move it ska starta i höst

I nuläget finns två alternativ för Move it-gymnasiet: Att någon tar över skolan eller att bolaget går i konkurs.
– Om Move it i Gävle ska kunna starta igen till hösten är det bråttom, säger Kjell Hedwall, avdelningschef på skolinspektionen.

Annons

Efter konkursbegäran på måndagen är det nu konkursförvaltare Margareta Andersson som avgör om Move it-skolan AB ska gå i konkurs eller säljas. Hittills har hon inte velat ge Arbetarbladet inblick i händelseförloppet.

Om en köpare finns måste denna söka ett nytt tillstånd om att få driva friskola. Den normala handläggningstiden för en ansökan på Skolinspektionen är åtta månader.

Knappt om tid

– Vid normal handläggning söker friskolorna tillstånd 31 januari och får ett besked före första oktober. Även om inte handläggningstiden kommer ta lika lång tid här kräver ändå varje ansökan sin genomgång, säger Kjell Hedwall.

Om eleverna ska kunna gå tillbaka till sitt gymnasium redan i höst är det därför knappt om tid nu. Moveit-gymnasiet har i dag 22 elever. Tio nya har blivit antagna till hösten, varav tre har hoppat av och sökt sig till kommunala skolor.

Brister måste åtgärdas

– Förutom de normala kraven på en ny huvudman som vill få tillstånd, måste dessutom bristerna i den redan existerande verksamheten rättas till, säger Kjell Hedwall.

I ett beslut från Skolinspektionen 12 maj i år bedöms gymnaset i Gävle ha allvarliga brister.

Mer läsning

Annons