Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarna går på knäna

/
  • FÖRSÖKER HINNA. Jan-Erik Gustafsson är brevbärare på Brynäs. Den tuffa arbetssituationen gör att brevbärarna får svårt att dela ut posten tidigt på dagen. ”Tidigare var klockan 13 senaste tiden för utdelning. Nu är det klockan 16”, berättar han.
  • HAR TÅLAMOD. Annika Larsson bor på Brynäs. Hon tycker att posten sköter sig bra.

Nedskärningar, oväntat mycket post och en tuff vinter – distriktets brevbärare går på knäna. Till våren väntar nya neddragningar.

Annons

– Förr ställde folk klockan efter oss. Nu är det omöjligt att säga när vi kan dela ut posten, säger Jan-Erik Gustafsson, 61, brevbärare i Gävle sedan 44 år tillbaka.

Jan-Erik Gustafsson kliver av mopeden och skyndar sig in i en av trappuppgångarna på Väpnargatan på Brynäs.

Precis som han har gjort så många gånger förr.

Han har jobbat vid posten i 44 år. Arbetsuppgifterna är desamma – men han tycker att brevbärarnas situation sällan varit så dålig som nu.

– Den psykosociala arbetsmiljön är under all kritik. Stressmomenten har ökat enormt. Vi känner att vi inte hinner med, berättar han.

Orsaken enligt Jan-Erik och hans kollegor är att mängden post inte minskat i takt med att bemanningen har bantats. Förra året minskades styrkan brevbärare i distriktet med tio tjänster – nu är de runt 250.

Facket har reagerat

Fackförbundet Seko Posten har reagerat. Tidigare i vinter skrev de i ett brev till Posten Nordens koncernledning att de förväntar sig att ledningen tar sitt ansvar så att arbetsbelastningen för landets brevbärare blir rimlig.

Även en större omorganisering vid posten, som ska genomföras i Gävledistriktet senare i år, har kritiserats för att orsaka ytterligare extraarbete och förseningar på flera håll i landet.

Men trots det har Posten aviserat ytterligare neddragningar i år. I distriktet för Gästrikland och Norduppland planeras ett tiotal tjänster att tas bort i vår.

Håkan Alenius, förhandlingsansvarig för Seko i distriktet, tycker att arbetsgivaren måste tänka om.

”Måste förstärka igen”

– Att postvolymerna minskar vet vi ju. Men när de inte gör det så mycket som man trott så måste de ju förstärka igen, säger han.

Han pekar på att övertidsuttaget bland brevbärarna varit högt senaste tiden – och enligt honom beror det inte bara på att den kärva vintern satt käppar i hjulen.

– När brevbärarna är färre tar det längre tid för dem att hantera posten på morgnarna. Därför kommer posten ut senare till folk nu än den gjorde förr.

Tuffast i städerna

Den tuffa arbetssituationen gäller enligt Alenius främst postkontoren i städerna.

Jan-Erik Gustafsson jobbar på kontoret Gävle Syd. När Arbetarbladet träffar honom har han ett par timmar kvar på sin runda.

– Det är tur att jag har så bra kollegor. Vi är ett bra gäng som alltid ställer upp för varandra, annars skulle det vara jobbigt.

Mer läsning

Annons