Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarna tröttnade - nu blir det postboxar på Öster

/
  • Hyresgästen Robert Brandt gillar inte att Gavlegårdarna har tvingats installera postboxar i hyreshusen på Öster. Han tror att det kan leda till köer vid hissen och att brandrisken ökar om till exempel reklam slängs på golven i trapphusen.
  • Postboxar. Posten tvingar Gavlegårdarna att installera postboxar i alla sina hyreshus på Öster, eftersom brevinkasten i området är så tröga att de är ett arbetsmiljöproblem för brevbärarna.

Posten ställde ultimatum: Sätt upp postboxar på Öster, annars delar vi inte ut någon post. Nu har Gavlegårdarna följt kravet.
– Det här är bra för brevbärarna, men mindre bra för hyresgästerna, säger hyresgästen Robert Brandt.

Annons

Robert Brandt är ordförande för Hyresgästföreningens Österavdelning. Han blev förvånad när han kom hem till sin lägenhet efter julhelgerna och fick se att Gavlegårdarna hade installerat postboxar i entrén.

Han gillar det inte och flera av hans grannar har uttryckt liknande åsikter på bomöten i området.

– Postboxarna är små och blir fulla ganska fort om man är bortrest ett tag. Och jag tror att mycket reklam hamnar på golvet och utgör en brandfara när folk inte vill ta med sig den upp i lägenheten, säger han.

Hittills har postboxar installerats i de fyra höghusen på Öster. Boxarna ska förses med taggar och börja användas någon gång i slutet av februari. Tanken är sedan att alla hyreshus på Öster med sina sammanlagt 700 lägenheter ska få postboxar under året.

Anledningen bakom är inte att brevbärarna ska slippa springa i trappor, utan att dörrarnas brevlådor är för tröga och innebär ett arbetsmiljöproblem.

– Det krävs för stor belastning på axlar och fingrar för att öppna lådan, säger Anders Rosenberg, utdelningschef på Posten Gävle nord.

I somras var Postens huvudskyddsombud på Öster och gjorde mätningar på brevlådorna. Efter det skickades en skrivelse till Arbetsmiljöverket, som man sedan har använt för att sätta press på Gavlegårdarna.

– Vi kan ställa in brevbärningen om inte problemet åtgärdas, säger Anders Rosenberg.

Sedan dess har Gavlegårdarna undersökt om det går att göra brevlådorna mer lättöppnade, men det ledde till att de inte slöt tätt.

– Vi har dragit ut på ärendet, men var till slut tvungna att installera postboxar. Alternativet var ju att hyresgästerna skulle få hämta posten någon annanstans, säger Ulf Gustafsson på Gavlegårdarna.

Kostnaden läggs på bolagets konto för underhåll, och i slutändan förstås på hyrorna.

Brevinkasten blir ändå kvar för utdelningen av dagstidningar.

Även Gavlegårdarnas hus på Hamiltongatan har fått postboxar. Där sitter dörrarnas brevlådor för lågt för brevbärarna. Även de nybyggda husen på Gävle Strand och studentlägenheterna i Sätra och Midgårdslunden har postboxar. I höstas drog regeringen tillbaka kravet från Post- och telestyrelsen på att postboxar ska installeras i alla hyreshus.

Mer läsning

Annons