Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brevbärarna vill köra eldriven moped på cykelvägarna

Tekniska kontoret föreslår att Postens brevbärare ska få åka på gång- och cykelbanorna med sina eldrivna mopeder. I dag är de hänvisade till bilvägarna där brevbärarna känner sig otrygga.

Annons

 

Postens el-mopeder är, trots att de bara går i 30 kilometer i timmen, klassade som EU-mopeder och får därför inte köra på cykelbanorna. När brevbärarna ska leverera brev till exempelvis Bomhus tvingas de i dag köra på stora trafikleder som Österbågen/Upplandsleden där det går mycket tung trafik.

Posten har därför skrivit till kommunen och begärt att få dispens för att köra på gång- och cykelvägarna som vanliga mopeder (klass 2) får göra.

Tjänstemännen på Tekniska kontoret föreslår att dispensen ska medges och varnar samtidigt för att gående och cyklister kan överraskas av de i stort sett ljudlösa mopederna. Å andra sidan konstaterar de att trafikanter måste vänja sig vid att det blir fler och fler tystgående elfordon i trafiken.

Även en del av Gavlegårdarnas personal åker runt i el-mopeder. Därför har det kommunala bolaget framfört samma önskemål som Posten.

Politikerna i tekniska nämnden ska fatta beslut om dispensen på sitt möte 18 mars.

Annons