Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brist på bevis mot K-rautamannen

Den så kallade K-Rautamannen som misstänkts för att ha satt eld på sin egen lägenhet släpptes ur häktet i går förmiddag.
– Utredningen har gett oss fler frågetecken än svar, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.

Annons

Den 59-årige mannen är på fri fot igen, efter nästan två veckor i häkte.

14 augusti greps han sedan hans lägenhet på Brynäs börjat brinna och dagen efter häktades han misstänkt för mordbrand.

Då hävdade åklagaren Mikael Hammarstrand att det fanns bevis på att branden var anlagd.

– Det är inte utrett i nuläget om det var en olycka, oaktsamhet eller en med vett och vilja anlagd brand. Bevisläget är helt enkelt sämre nu än när han häktades, säger han nu.

Men det betyder inte att misstankarna är avskrivna. Brottsutredningen fortsätter, men utan att 59-åringen behöver sitta inlåst under tiden.

Olyckshändelse

 

Försvarsadvokaten Lars Ståhlberg tror inte att det kommer att bli någon mordbrandsrättegång. Han var med under ett omfattande polisförhör i onsdags.

– Min klient berättade spontant och utan att staka sig om vad som hänt, att det var en olyckshändelse att det började brinna. Han gick upp den där morgonen 14 augusti, åt frukost och behövde sedan gå ut och handla för han hade ingen lunch. Då lät han tekannan stå över ett värmeljus för att hålla värmen. Han säger att han kan ha haft ett annat värmeljus tänt också.

– Visst kan man tycka att det är en vårdslös hantering av värmeljus men sådant händer i många familjer, säger Lars Ståhlberg.

Han är kritisk till att 59-åringen döms på förhand för att han förra året var misstänkt för att ha anlagd den stora branden då varuhusen K-Rauta och Jysk på Brynäs förstördes.

– Många har mycket emot min klient för att han frikändes från ett annat brott. Det kan bli för mycket känslor. Sakerna måste bedömas var för sig, säger Lars Ståhlberg.

Han säger att hans klient är mycket ledsen över det som hänt.

– Han är förtvivlad, han hade undulater som han brydde sig mycket om. Han hade värdesaker och pengar i lägenheten och tycker själv att det är helt orimligt att han skulle ha gjort detta, säger Lars Ståhlberg.

Mer läsning

Annons