Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brister när fastspänd psykpatient dog

Det begicks flera misstag när en fastspänd patient avled på psykkliniken i Gävle.

Beslutet att han skulle sitta fastspänd förlängdes utan att patienten undersöktes och trots hans allvarliga fysiska tillstånd tog man inte hjälp av specialistläkare.

Annons

Socialstyrelsen har nu granskat fallet med den patient inom psykiatrin som spändes fast då han ansågs vara alltför uppvarvad och aggressiv. 16 timmar senare avled han i en hjärtinfarkt.

Enligt psykkliniken hade alla sätt att lugna ned patienten misslyckats och till slut blev man orolig för hans fysiska hälsa, för att kroppen inte skulle orka.

Man övervägde att söva ned honom men bedömde att det fanns risker med det och valde i stället att med bälten spänna fast honom i sittande ställning. Han satt sedan fastspänd från klockan 16 till klockan 8 nästa morgon när han plötsligt slutade andas.

Gävle sjukhus bedömning är att inga misstags begåtts. Men Socialstyrelsen håller inte med. Man pekar nu på flera allvarliga brister i vården, brister som rör både patientsäkerhet och rättssäkerhet.

Bland annat kritiserar man att beslutet att inte söva patienten togs utan att man konsulterade medicin- eller narkosläkare.

Beslutet att han skulle sitta fastspänd förlängdes sedan två gånger utan att läkaren som tog beslutet gjorde någon undersökning. Det brister också i dokumentationen och det saknades vårdplan för mannen.

Gävle sjukhus ska nu redovisa vad man ska göra för att rätta till bristerna.

Mer läsning

Annons