Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brotten blir grövre och gärningsmännen yngre

/
  • ÖKAT. Brott bland ungdomar under 15 år har ökat. Anders Lyrberg, chef vid polisens ungdomsrotel, påpekar att det även blivit våldsammare och mer narkotika bland unga.

Ungdomsbrotten blir grövre och gärningsmännen allt yngre. Ungefär 500 av brotten i Gävle är gjorda av personer som är under 15 år.

– De blir kaxigare och mer desperata efter pengar. Ungdomarna tänker inte på följderna, säger Anders Lyrberg, chef för polisens ungdomsrotel.

Annons

I Gävle sker varje år cirka 1 000 ungdomsbrott, som utförs av personer som är mellan 15 och 18 år. Enligt ungdomsrotelns chef Anders Lyrberg har den siffran ökat lite de senaste tio åren.

Barn med i ”svansen”

Däremot märker han tydligt att förövarna blir allt yngre, vid 500 brott varje år är gärningsmannen yngre än 15 år. Ofta är dessa så kallade svansar. Alltså barn mellan 10 och 14 år som hänger i utkanten av ungdomsgängen.

– De är med och lär sig. Det kan vara lillebrorsor som ser upp till de äldre som begår brott, säger Anders Lyrberg.

Han är även oroad över att brottsligheten blir grövre och syftar till den senaste tidens personrån, flera av dem har skett mitt på dagen bland folk.

– Ofta går det hand i hand med droganvändningen som också ökar lavinartat. Vi kan gå ut och håva in ungdomar som har narkotika på sig.

Är det så lätt att få tag på narkotika?

– Ja, det verkar vara lika lätt som att få tag på folköl om man känner ”rätt” personer. Men det kostar mycket och då behöver de pengar. Det är lätt att sno en mobiltelefon av någon.

”Kört” vid 16 år

Anders Lyrberg är även chef över gatulangningsgruppen och ser sambanden mellan rån och narkotika. Han efterlyser tidigare insatser. Ett ökat samarbete mellan socialtjänsten, polisen, skolan, idrottsföreningar och fritidsgårdar.

– När man kommer upp i 15–16-årsåldern har man lärt in ett beteende med grov brottslighet och droger. Vi måste in tidigare och arbeta förebyggande.

Föräldrarna då?

– De har ett otroligt stort ansvar, större än polisen och socialtjänsten. Det gäller att vara handfast framför allt. Ungdomar ska inte vara på stan till klockan två på natten.

Ska jag vara rädd att gå på stan ensam?

– Nej, inte under dagtid. Men är det kväll eller natt ska man vara vaksam och undvika mörka gator och att vara berusad.

Mer läsning

Annons